Zhongyuansaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Zhongyuansaurus luoyangensis is een plantenetende ornithischische dinosauriër behorend tot de groep van de Ankylosauria die tijdens het Krijt (Albien-Cenomanien, ongeveer 100 miljoen jaar geleden) leefde in het huidige China.

De typesoort Zhongyuansaurus luoyangensis is in 2007 benoemd en beschreven door Li e.a. De geslachtsnaam verwijst naar de Zhongyuan, de "centrale vlakte" van de Gele Rivier. De soortaanduiding verwijst naar de rivier (yang) de Luo.

De vondst, holotype HGM 41HIII-0002, gedaan in de Mangchuanformatie van de provincie Henan in de prefectuur Ruyang, bestaat uit delen van de schedel, een stuk onderkaak, een stuk halswervel, zes ruggenwervels, zeven voorste staartwervels, drie achterste staartwervels, zeven vergroeide wervels van het staartuiteinde, ribben, het linkeropperarmbeen, beide zitbeenderen, een schaambeen en osteodermen.

Zhongyuansaurus werd een vijf meter lang en was een gepantserde planteneter. De snuit is vrij spits met in bovenaanzicht wat bolle zijranden. Eigenaardigheden van het fossiel zijn dat de beennaden van de schedel nog duidelijk zichtbaar zijn en dat het straatuiteinde wel de verstijfde steel van een staartknots heeft, in de vorm van verkorte en overlappende wervels, maar niet de knots zelf. Die laatste was of geheel afwezig of is er bij het holotype afgevallen. De osteodermen op de kop zijn klein, ruw van textuur en onregelmatig, zonder duidelijk afgebakende caputegulae te vormen.

Zhongyuansaurus werd eerst in de Nodosauridae geplaatst wegen het ontbreken van een staartknots. In 2008 werd door een studie van Kenneth Carpenter duidelijk dat het om een lid ging van de Shamosaurinae, een basale groep Ankylosauridae die wellicht nog geen staartknots hadden.

In 2014 stelde Victoria Megan Arbour dat Zhongyuansaurus een jonger synoniem was van Gobisaurus die in lagen van vergelijkbare ouderdom is gevonden. Een mogelijk verschil is echter de aanwezigheid van een diepe, in plaats van een ondiepe, groeve die de praemaxillae op de bovensnavel scheidt, een kenmerk dat gedeeld wordt met Shamosaurus.

Literatuur[bewerken]

  • Li, Xu; Lü Junchang; Zhang Xingliao; Jia Songhai; Hu Weiyong; Zhang Jiming; Wu Yanhua en Ji Qiang, 2007, "New nodosaurid ankylosaur from the Cretaceous of Ruyang, Henan Province", Acta Geologica Sinica 81 (4): 433-438