Hongwu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zhu Yuanzhang)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hongwu
1328 – 1398
明太祖.jpg
Keizer van China
Periode 1368-1398
Voorganger Huizong
Opvolger Jianwen
Vader Zhu Shichen
Moeder onbekend

Hongwu (zijn persoonlijke naam was Zhu Yuanzhang) of Tai Zu (21 oktober 132824 juni 1398) was keizer van China en de oprichter en eerste heerser van de Mingdynastie. Hij regeerde van 1368 tot 1398.

In 1279 had de grote Mongoolse krijgsheer Koeblai Khan China veroverd. Sindsdien maakte China deel uit van het Mongoolse rijk, onder de Yuandynastie. Het Mongoolse leger was echter vanaf de 14e eeuw in verval geraakt. Overal in China braken opstanden uit. Tot overmaat van ramp overstroomde de Gele Rivier in 1352, waardoor de Chinese bevolking van het gebied rondom die rivier sterk te lijden had onder armoede, epidemieën en ziektes. In dit gebied ontstond de opstand die zou leiden tot de onafhankelijkheid van China. In 1355 nam Zhu Yuanzhang de leiding van een van de opstandige groepen ‘Rode Tulband’ genoemd. De opstanden breidden zich uit over heel China, en Zhu Yuanzhang kreeg steeds meer aanhangers.

In 1356 nam hij uiteindelijk Nanking in en maakte er zijn nieuwe hoofdstad van onder de naam Ying-t’ien. In 1368 volgde de verovering van de Mongoolse hoofdstad Ta-Tu (het latere Peking), waarop de Mongoolse keizer op de vlucht sloeg naar de steppe in het noorden. Zhu Yuanzhang riep zichzelf uit tot eerste keizer van het vrije China, en gaf zichzelf de keizerlijke naam Hongwu, waarmee hij de Mingdynastie stichtte. Ook na de onafhankelijkheid bleef de Mongoolse dreiging aanwezig. Hong Wu ondernam verscheidene expedities naar het noorden. Hongwu was de laatste Chinese keizer die trachtte van het Chinese tribuutsysteem de enige mogelijkheid te maken waardoor handel met het buitenland mogelijk was.

Aan het einde van zijn leven werd hij krankzinnig. Hij moordde systematisch alles en iedereen uit binnen de overheid en het leger, die in zijn ogen een bedreiging kon vormen. Voor zijn dood stelde hij zijn kleinzoon Zhu Yunwen aan als opvolger.