Zichen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zichen
Dorp in België Vlag van België
Zichen (België (hoofdbetekenis))
Zichen
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Riemst
Coördinaten 50° 48′ NB, 5° 37′ OL
Algemeen
Inwoners (2013) 854
Hoogte 85-100 m
Detailkaart
Zichen (Limburg (Belgische provincie))
Zichen
Locatie in Limburg (België)
Portaal  Portaalicoon   België

Zichen is een van de drie dorpen die deel uitmaken van de tot Riemst behorende deelgemeente Zichen-Zussen-Bolder.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Zichen werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1139 en wel als Sechene of Susgene. Het zou gaan om een eigennaam, Sicho, verbonden met een -heim uitgang: Woonplaats van Sicho.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De streek werd, getuige vondsten van voorwerpen uit de bandkeramiek-cultuur, reeds in het neolithicum bewoond. Ook uit de Romeinse tijd werden overblijfselen gevonden.

Zichen was een Loonse heerlijkheid, die later, samen met Zussen, een Luikse heerlijkheid zou vormen. De heerlijkheid was onder meer in bezit van de families Van Mopertingen (1357), Van der Mark Arenberg (1364), De Castro, Van der Mark, Van Bruyst (1394), Van Eyckhorne, Van Berlo, Van Tybus en opnieuw Van der Mark Arenberg. In 1509 werd de heerlijkheid gekocht door het kapittel van de Sint-Servaaskerk te Maastricht. Dit bleef eigenaar tot 1796.

De heerlijkheid werd opgeheven in 1796 toen Zichen en Zussen, met Bolder -dat onderdeel was van een andere heerlijkheid- werden samengevoegd tot de gemeente Zichen-Zussen-Bolder.

De parochie is al oud. De parochiekerk is de Sint-Pieterskerk, hoewel voornamelijk uit 1929 heeft ze ook nog enkele gotische delen.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Zichen ligt in de streek Droog-Haspengouw op een hoogte van ongeveer 100 meter. Er zijn enkele holle wegen in het gebied.

Mergelwinning[bewerken | brontekst bewerken]

Zichen is vanouds gekenmerkt door mergelwinning. Drie groeven konden worden onderscheiden:

  1. De Roosburg in het Waalse gebied (Eben-Emael) voortgezet als: Romont
  2. De Drie-dagen-berg
  3. De Waleberg

Reeds in de Romeinse tijd werd er mergelsteen gewonnen. Ook in de Middeleeuwen en later werden de groeven voor dit doel benut. Vanaf begin 20e eeuw was er champignonteelt in de gangen. In 1958 en 1967 vonden er instortingen plaats, waardoor de activiteiten in de gangenstelsels goeddeels werden gestaakt. In 1958 vielen daarbij 18 doden (Roosburgramp).

Onder het dorp bevinden zich 300 km aan gangen en er is in 2009 een periscoop aangebracht op het Kerkplein, waarmee men in de gangen kan kijken die 20 meter onder de oppervlakte zijn gelegen. Bezoek van een deel der groeven is op afspraak mogelijk.

Het gangenstelsel Roosburg heeft een oppervlakte van 17 ha. Op een bebost talud liggen de toegangen, genaamd: Koegat, Jageneau-huisje en Flessenberg. Dit stelsel is een overwinteringsplaats voor de Bechsteins vleermuis.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Zussen, Bolder, Eben-Emael, Wonk

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]