Ziekenhuis Bernhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Bernhoven
Zicht van bovenaf de A50 op ziekenhuis Bernhoven
Zicht van bovenaf de A50 op ziekenhuis Bernhoven
Plaats Uden, Noord-Brabant
Land Nederland
Basisgegevens
Gesticht in 1900 te Veghel
1913 te Oss
Opening 2013 nieuwbouw te Uden
Directeur Geert van den Enden
Website Bernhoven.nl
Kenmerken
Type Algemeen regionaal ziekenhuis
Bedden 380
Specialisatie(s) anesthesiologie, bloedafname, cardiologie, chirurgie, dermatologie, diabeteszorg, dialyse, diëtetiek, fysiotherapie, geriatrie, gynaecologie, hartkatheterisatie, intensivecaregeneeskunde, interne geneeskunde, kindergeneeskunde, klinische chemie, kno heelkunde, longgeneeskunde, mastopathie, maag-darm-levergeneeskunde, medische microbiologie, mondziekten, kaak-, aangezichtschirurgie, neurochirurgie, neurologie, oncologie, oogheelkunde, orthopedie, pijngeneeskunde, plastische chirurgie, psychiatrie, psychologie (medische), radiologie, reumatologie, revalidatiegeneeskunde, spoedeisende geneeskunde, traumachirurgie, urologie, verloskunde
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Bernhoven is een algemeen regionaal ziekenhuis te Uden in Noordoost-Brabant. Het ziekenhuis is ontstaan uit een fusie van het Sint-Anna Ziekenhuis te Oss en het Sint-Joseph Ziekenhuis te Veghel. Op 30 maart 2013 is het ziekenhuis verhuisd naar Uden. Op het voormalig ziekenhuisterrein in Oss is een polikliniek achtergebleven om patiënten in de regio Oss dichtbij zorg te kunnen te bieden.

Medische zorg en verpleging in Noordoost-Brabant[bewerken]

De voorgeschiedenis van Bernhoven ligt in de plaatsen Oss en Veghel. De twee ziekenhuizen daar hadden gedurende de 20e eeuw een groot aandeel in de medische zorg voor de regio Oost-Brabant. Beide ziekenhuizen ontstonden eind negentiende eeuw vanuit het liefdadigheidswerk van organisaties van kloosterzusters dat al voor het midden van de eeuw op gang was gekomen. In Oss was dat de congregatie van de zusters van liefde en in Veghel die van de Franciscanessen.

Aanvankelijk draaide de verleende zorg vooral om het voeden, laven, schoonhouden en geestelijk bijstaan van arme behoeftigen. Tegen het einde van de negentiende eeuw kwamen er via de zusters mogelijkheden tot verpleging en medische behandeling bij ziekte voor de inwoners van Oss en Veghel en omgeving.

Sint-Anna Ziekenhuis te Oss[bewerken]

In 1839 werd te Oss door de zusters van liefde uit Tilburg de eerste aanzet gegeven tot het verzorgen van hulpbehoevenden. Zij vestigen zich eerst in de Peperstraat en later in de Arendsvlucht, die werd omgedoopt in Begijnenstraat. In het Sint-Leonardsgesticht begonnen ze met de verzorging van zieke oude mannen. Het Sint-Anna Ziekenhuis ontstond in 1913, toen het Osse klooster werd uitgebreid met een ziekenhuisgedeelte. De bouw van deze zorginstelling was mede mogelijk door de schenking van 17.000 gulden door mejuffrouw Anna Vos de Wael. Tot het begin van de jaren zestig was het ziekenhuis gevestigd aan de Begijnenstraat, maar veroudering en gebrek aan capaciteit maakte nieuwbouw noodzakelijk. Het ziekenhuis van Oss groeide uit tot regionaal ziekenhuis. In 1961 verhuisde de instelling naar de Joannes Zwijsenlaan, waar het ziekenhuis in de later gebouwde wijk Ruwaard kwam te liggen.

Sint-Joseph Ziekenhuis te Veghel[bewerken]

Sint-Joseph Ziekenhuis in Veghel omstreeks 1950

In het in 1844 door deken Van Miert opgerichte Veghelse Franciscanessenklooster werd in 1845 begonnen met de verzorging van arme en hulpbehoevende vrouwen. Hier kwam later het Rochusgesticht bij 'ter verzorging van lijders aan besmettelijke ziekten'. Deze instellingen waren de voorlopers van het Sint-Joseph Ziekenhuis. Dat werd in 1900 gebouwd op een stuk grond aan het Middegaal (de huidige Gasthuisstraat), dat al in 1870 aangekocht was. Met de bouw van het Sint Joseph Gesticht had Veghel een eigen ziekenhuis, dat later ook een regionale functie kreeg. Gedurende de Eerste Wereldoorlog werden hier veel Belgische vluchtelingen en militairen verzorgd. In 1935 volgde de eerste grote aanbouw en in de jaren 1980-1990 vond een algehele vernieuwbouw van het ziekenhuiscomplex plaats.

Ziekenhuis Bernhoven te Uden[bewerken]

Op 1 januari 2000 gingen de ziekenhuizen in Oss en Veghel op in een organisatie die 'Bernhoven' werd genoemd. Beide vestigingen bleven tot 2013 bestaan. In dat jaar kwam nieuwbouw in Uden gereed. De voor de regio enigszins vreemd klinkende naam Bernhoven duidt op rivieren of waterlopen. Toepasselijk voor een regio die begrensd wordt door de Maas in het noorden en de Aa in het zuidwesten. Hoven legt een link met het voormalige agrarische karakter van de regio. Het woord verwijst bovendien naar een omheinde ruimte waarbinnen men zich veilig kan voelen en naar hoffelijkheid en zorg.

Berne Kliniek[bewerken]

Dermatologen en plastisch chirurgen bieden niet door de zorgverzekering vergoede behandelingen in privékliniek sfeer aan in de 'Berne Kliniek'. Deze handelt onder de paraplu van ziekenhuis Bernhoven.

Strijd om het ziekenhuis[bewerken]

Terwijl Oss en Veghel de mogelijkheden bekeken voor vestiging van de nieuwbouw, leek het naburige gemeente Uden er met de twee ziekenhuizen vandoor te gaan. Er volgden verhitte debatten en discussies waarbij emoties eveneens de boventoon voerden. Uiteindelijk bleek ziekenhuis Bernhoven te kiezen voor een nieuwe vestiging in Uden. Deze plaats heeft weliswaar geen enkele binding met de historie en de betekenis van de voormalige ziekenhuizen van Oss en Veghel, maar ligt wel in het midden van de regio Oss-Veghel. In Veghel en Oss volgden acties voor het behoud van de ziekenhuizen. Niet alleen politieke acties maar er waren ook acties van burgers. Uiteindelijk leek met name Veghel zich te verzoenen met een vertrek van het ziekenhuis. De beslissing om te vestigen in Uden werd "zuurzoet" genoemd door de Veghelse politiek; zuur vanwege het verlies van een zo belangrijke historische zorginstelling, waarmee Veghels aloude functie als zorgcentrum teloorgaat, maar zoet vanwege de vestiging in het nabije Uden, dat samen met Veghel de stedelijke regio Uden-Veghel vormt. Uden besefte laat, dat er nogal wat emoties gemoeid waren met het besluit, maar burgemeester Kersten zocht toenadering met de woorden: "Veghel raakt het een beetje kwijt, maar het blijft bij ons”, zoals zij aangaf tijdens de ondertekening van de ontwikkelingsovereenkomst van de gemeente Uden met ziekenhuis Bernhoven. In Oss daarentegen werd diep getreurd. De stad met haar 90.000 inwoners verliest een belangrijke instelling en zorgfunctie. Na het betrekken van de nieuwbouw in 2012 is het een van de weinige middelgrote steden in Nederland zónder ziekenhuis. Wel bleef op fe oude plek van het Osse ziekenhuis een polikliniek. De polikliniek maakt deel uit van het in april 2016 in gebruik genomen gezondheidscentrum Plein Zwanenberg. Daarmee garandeert het ziekenhuis toch dicht bij huis een deel van de zorg, aan met name chronisch zieke en oudere patiënten. In 2009 plaatste het Brabants Dagblad een reconstructie van de plannen tot het ontwikkelen van één nieuw Bernhoven in de stedelijke regio Uden-Veghel. Uit gesprekken met de hoofdrolspelers en dossieronderzoek kwam uiteindelijk aan het licht: "Veghel en Oss hebben nooit een schijn van kans gehad op het nieuwe streekziekenhuis".[1] Beide plaatsen bleken al kansloos toen samenvoeging van het voormalige Sint Joseph en Sint Anna nog ter discussie stond. Veghel lag, net als Oss, voor betrokken partijen niet centraal genoeg in het verzorgingsgebied. Laatstgenoemde stad bleef op papier tot het laatst in de race. [2]

Desinfecteermachines[bewerken]

Op 30 augustus 2007 kwam Bernhoven in het nieuws. Het ziekenhuis had in juli in Veghel en in augustus in Oss nieuwe scopendesinfecteermachines in gebruik genomen. Het ziekenhuis maakte bekend dat niet gegarandeerd kon worden dat slangen die gebruikt waren bij scopieën steriel waren na reiniging door de nieuwe desinfecteermachines. Ongeveer 500 patiënten die onderzocht waren met behulp van de slangen die in deze machines waren gereinigd moesten worden gecontroleerd op besmetting met hiv, hepatitis B en hepatitis C. In oktober 2007 werd bekendgemaakt dat het overgrote deel van de patiënten van Bernhoven niet was besmet. Van de overige patiënten werd in februari 2008 het bloed nogmaals onderzocht; niemand bleek besmet te zijn. Op 12 juni 2008 concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat niet alleen producent Steris en leverancier Sanamij steken hadden laten vallen, maar ook het ziekenhuis. Het kwaliteitsbeleid van het ziekenhuis werd als "niet geborgd" bestempeld en Bernhoven werd "slordigheid" verweten.[3]

Trivia[bewerken]

In de locatie Oss worden er opnamen gemaakt voor het EO programma Ingang Oost.