Ziekte van Köhler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Ziekte van Köhler
Synoniemen
Latijn os naviculare pedis retardatum[1]
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

De ziekte van Köhler is een avasculaire botnecrose (groeistoornis, waardoor het bot afsterft) van het os naviculare (een van de voetwortelbeentjes). Het is heel belangrijk dat deze aandoening vroeg herkend en behandeld wordt; dat kan klachten op latere leeftijd voorkomen. De voornaamste klachten zijn pijn bij palpatie van het os naviculare. Het is een ziekte die vrijwel alleen bij kinderen jonger dan 6 jaar voorkomt, het is vaak te zien dat ze asymmetrisch gaan lopen om de pijn in de voet te ontlasten. Mogelijk leed Toetanchamon aan de ziekte van Köhler.[2]

Oorzaak[bewerken]

Avasculaire botnecrose (AVN) heeft een scala van oorzaken die meestal onbekend blijven, maar altijd obstructie van de bloedtoevoer naar de epifyse van het bot tot gevolg hebben. Het bot sterft lokaal af. In de vroege fase zijn de röntgenfoto's nog normaal. Afwijkingen (botsclerose) zijn röntgenologisch pas zichtbaar tijdens de reparatiefase.

Behandeling[bewerken]

Ontlasten door tapebandage of goede ondersteunende en corrigerende zolen. Als er geen verbetering optreedt, zal de voet 4 tot 6 weken in het gips moeten. Dan krijgt het bot weer de kans zich te herstellen.

Prognose[bewerken]

De patiënt zal weer pijnvrij kunnen lopen, er zal met behulp van röntgendiagnostiek gekeken moeten worden of het bot werkelijk aan het genezen is. Pas na negen tot twaalf maanden is geheel herstel te verwachten. Waarschijnlijk zal de podotherapeutische zool blijvend moeten worden toegepast, omdat de klachten anders weer terug kunnen komen.