Ziekte van Paget

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie voor de huidaandoening ziekte van Paget (huid)
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Ziekte van Paget
Ostitis deformans
Synoniemen
Latijn osteodystrophia deformans[1]

morbus Paget[1]

Coderingen
ICD-10 M88
ICD-9 731.0
OMIM 602080
DiseasesDB 9479
MedlinePlus 000414
eMedicine med/2998radio/514 pmr/98
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

De botziekte van Paget of ostitis deformans[1] is een chronische botaandoening, waarbij er enerzijds sprake is van te sterke botafbraak en anderzijds een te sterke botopbouw, met als gevolg vervorming en verdikkingen van het bot. De ziekte kan voorkomen in één of meerdere botten; voornamelijk in de schedel, de ruggenwervels of in de pijpbeenderen van armen en benen.

Ontstaan[bewerken]

Hoe de ziekte ontstaat is niet bekend. Mogelijk ontstaat de ziekte door een eerdere besmetting van een ‘slow virus’ (paromyxovirus) bij mensen met een genetische predispositie voor de ziekte [2].

Indicatie[bewerken]

De ziekte komt voor bij 3,5 % van de mensen boven de 55 jaar en bij mensen jonger dan 35 jaar is de ziekte zeldzaam. Meestal is de ziekte pas waarneembaar na het 40e levensjaar. In de meeste gevallen is de botziekte van Paget asymptomatisch (geen klachten) en wordt de ziekte slechts bij toeval ontdekt. Een (sterk) verhoogd alkalische fosfatase in het bloed kán een indicatie zijn van de aanwezigheid van de botziekte van Paget, met een botscan kan de ziekte worden aangetoond. Indien de aandoening in de schedel voorkomt kan dit gepaard gaan met hoofdpijn en doofheid. Indien de afwijking zich uitbreidt tot in het gewricht kan dit gewrichtspijn veroorzaken (symptomen van artrose).

Genezing[bewerken]

De botziekte van Paget kan niet worden genezen, wel kan door het gebruik van bisfosfonaten (tabletten of infuus) de ziekte vrijwel tot stilstand worden gebracht.