Ziekte van Weil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Ziekte van Weil
De bruine rat als verspreider
De bruine rat als verspreider
Coderingen
ICD-10 A27
ICD-9 100
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
Leptospirose bacteriën

De ziekte van Weil is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Leptospira interrogans.[1] De ziekte is genoemd naar Adolf Weil, een Duitse internist (1848-1916). De ziekte van Weil wordt ook wel de rattenziekte genoemd, omdat de belangrijkste verspreider de bruine rat is. Een andere leptospirose is melkerskoorts die wordt overgedragen in contact met runderen.

Ziektebeeld[bewerken]

De incubatieperiode is ongeveer 1 à 3 weken. Het ziektebeeld wisselt van een nauwelijks merkbare infectie zonder ziekteverschijnselen (subklinisch), tot een zeer ernstige aandoening, het syndroom van Weil. Een oude benaming voor de ziekte is typhus hepaticus. In Nederland komt het als beroepsziekte voor bij rioleringswerkers en muskusratbestrijders.

De ziekte kan gepaard gaan met hoge koorts, nefritis, geelzucht door leverontsteking, bloedingen, spierpijn in de kuiten, rode ogen, vergroting van lever en milt, lever- en nierfunctiestoornissen. Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is de sterfkans 5-10%.[2]

De infectie ontstaat door contact met door rattenurine besmet water. De bacterie Leptospira interrogans kan dan binnentreden via de slijmvliezen of via open wonden.

De ziekte van Weil staat opgenomen in de B-lijst van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE), en is een aangifteplichtige ziekte.

Behandeling[bewerken]

De bacterie wordt bestreden met antibiotica zoals:

Soms is ook nierdialyse nodig.

Bronnen, noten en/of referenties