Kerkhof van Zillebeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zillebeke Churchyard)
Ga naar: navigatie, zoeken
Kerkhof van Zillebeke
Kerk en kerkhof
Kerk en kerkhof
Plaats Zillebeke Vlag van België België
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Het Kerkhof van Zillebeke is een gemeentelijke begraafplaats in de West-Vlaamse gemeente Zillebeke. Het kerkhof is gelegen rond de Sint-Catharinakerk in het centrum van het dorp.

Oorlogsgraven[bewerken]

Zillebeke Churchyard
Britse graven
Britse graven
Locatie Zillebeke, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 32
Ongeïdentificeerde slachtoffers 6
Type Begraafplaats bij kerk
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper William Cowlishaw

De loopgraven aan het front liepen tijdens het grootste deel van de oorlog dwars door het dorp. Vandaar het grote aantal oorlogsbegraafplaatsen in deze gemeente. Ook in het kerkhof liggen 32 Commonwealth gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Het perk werd ontworpen door William Cowlishaw en heeft een oppervlakte van 743 m². Het ligt aan de noordzijde van de kerk. De graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en staan er geregistreerd als Zillebeke Churchyard.

Er liggen 26 geïdentificeerde slachtoffers waaronder 20 Britten en 6 Canadezen. Zes slachtoffers konden niet meer geïdentificeerd worden. Voor twee Britten werden Special Memorials[1] opgericht omdat hun graven door artillerievuur vernietigd werden en niet meer gelokaliseerd konden worden.

Opvallend is dat er 17 officieren begraven liggen waarvan de luitenant-kolonels Arthur de Courcy Scott en Gordon Chesney Wilson de hoogste in rang zijn. Deze laatste werd vereerd met het lidmaatschap van de Royal Victorian Order (MVO). Twee officieren hebben, volgens de wens van hun familie, een privaat graf.