Flash (pyrotechnisch mengsel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zilverkruit)
Naar navigatie springen Jump to search

Flash, ook wel flashkruit, flitspoeder of foutief zilverkruit genoemd, is een explosief mengsel dat veelvoudig in vuurwerk gebruikt wordt. Met name voor knallen en flitseffecten is het uitermate geschikt.

Het mengsel bestaat uit twee hoofdcomponenten: een reductor (bijvoorbeeld aluminium of magnesium) en een sterke oxidator (bijvoorbeeld kaliumperchloraat of het goedkopere maar instabielere kaliumchloraat. Ook nitraatzouten kunnen gebruikt worden als oxidator.

Knalvuurwerk zoals strijkers, lawinepijlen of salutes en (de meeste illegale) honderdduizendklappers bevatten zo'n mengsel. Alle mengsels hebben gemeen dat ze zeer snel tot explosief verbranden en een felle lichtflits verspreiden. Echter wordt in vuurwerk alleen de stabiele versie van Flash gebruikt, deze zal dus niet ontbranden bij schokken en statische elektriciteit.

Het is in Nederland sinds het vuurwerkbesluit van 1980 verboden om knalvuurwerk met flash te bezitten, kopen of verkopen. Dit soort kruit mag wel, tot een maximum van 2 gram, in vuurwerk dat in de lucht ontploft aanwezig zijn. Hierin heeft het de bedoeling om lichteffecten te verspreiden (burstlading). Volgens de nieuwe Europese eisen (NEN 15947-2) mag dit ook voor enkel een knaleffect dienen. Voor losse knallers is het maximum 2 gram.

Het thuis maken van flashmengsels is zeer gevaarlijk en is in Nederland verboden volgens de Wet wapens en munitie.

Andere explosieve mengsels[bewerken]