Zimmertoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zimmertoren
Lier Zimmertoren3.JPG
Algemene gegevens
Architect(en) Edward Careels
Constructie Vóór 1425, omgebouwd tussen 1928 en 1930
Opening 29 juni 1930
Locatie Lier
Coördinaten 51° 8′ NB, 4° 34′ OL
Zimmertoren (België (hoofdbetekenis))
Zimmertoren
Zimmertoren, ZW en ZO gevel.
Zimmertoren, ZW en ZO gevel.
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Zimmertoren is een toren in Lier, in de Belgische provincie Antwerpen. De toren is genoemd naar uurwerkmaker Louis Zimmer, en is het resultaat van het verbouwen van de middeleeuwse Corneliustoren, die een deel was van de eerste omwalling rond de stad.

Het bouwjaar van de oorspronkelijke toren is niet precies bekend, maar ligt vóór 1425. De toren werd in 1812 door het gemeentebestuur verkocht, maar werd na de Eerste Wereldoorlog weer aangekocht, omdat het stadsbestuur de toren wilde afbreken. In 1928 schonk Zimmer aan de stad Lier een uurwerkmechanisme (de Jubelklok) dat diverse tijden en kosmische en andere periodieke verschijnselen aangeeft. Er werd besloten dit uurwerk onder te brengen in de bouwvallige Corneliustoren, die daartoe werd verbouwd en gerestaureerd en sindsdien Zimmertoren wordt genoemd. De inhuldiging van de Zimmertoren vond plaats op 29 juni 1930. De hele verbouwing werd voor het grootste deel uitgevoerd door vrijwilligers.

De "Jubelklok", met: klok, fasen van de maan, de cyclus van Meton, de epacta en de tijdsvereffening, de zodiac, de zonnecyclus en de zondagsletter, de week, de globe, de maanden, de datum, de seizoenen, de getijden en de schijngestalten van de maan.

Op het pleintje vóór de toren lag tot 2013 een voorstelling van het zonnestelsel, met de voorstelling van de planetoïden Felix (1664) en Zimmer (3064), die respectievelijk naar Felix Timmermans en Louis Zimmer werden genoemd en die ontdekt werden in 1929 en 1984. In 2013 is de planetencirkel verwijderd en vervangen door een didactische versie in het paviljoen.

De werken van Louis Zimmer worden sedert 1930 in eigendom beheerd door de onafhankelijke vzw Zimmertorencomité Lier die tevens huurster is van de gebouwen tot in 2045.

Sinds 1980 is de toren beschermd als monument.[1]

Wonderklok[bewerken]

De Wonderklok, die zich sinds 1960 in een paviljoen naast de Zimmertoren bevindt, is het opus magnum van de uurwerkmaker uit Lier. Zimmer kreeg er felicitaties voor van onder andere Albert Einstein. Deze klok bevat onder meer een van de traagst bewegende mechanische wijzers ter wereld (één omwenteling per 25.800 jaar als aanduiding van de precessie van de aarde). Later breidde Zimmer het geheel nog uit met een planetarium.

Externe link[bewerken]