Zion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Zion (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Zion.
Zion
Zion
Hoogte 765 m
Coördinaten 31° 46′ NB, 35° 14′ OL
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Zion (Hebreeuws: ציון, Tsion; in Nederlandse Bijbelvertalingen: Sion) is een van de bergen van Jeruzalem. Volgens de Hebreeuwse Bijbel veroverde koning David Jeruzalem op de Jebusieten en bouwde hij de Davidsburcht op de Zion (2 Samuel 5:6,7; 1 Kronieken 11:4,5). Ook zou Salomo hier de Tempel van Salomo hebben gebouwd (1 Koningen 8), waardoor de benaming Tempelberg ontstond.

JHWH zou wonen op de Zion (Psalm 9:12). In Psalm 76:3 wordt Salem gebruikt als parallel met Zion. Melchisedek was volgens het verhaal in Genesis 14 koning van Salem.

De (huidige) berg Zion ligt buiten de muren van de oude stad Jeruzalem. Hier zou zich het graf van koning David bevinden, zou het Laatste Avondmaal hebben plaatsgevonden[bron?] en zou Maria (moeder van Jezus) zijn gestorven.[bron?]

Zionisme[bewerken | brontekst bewerken]

Zion is later door orthodoxe joden vereenzelvigd met Jeruzalem en vervolgens het symbool geworden voor de plek waar het joodse volk zich met hun God verenigd voelt (vergelijk Psalm 53:7; 69:36). Het zionisme als ideologie is op deze gedachte gebaseerd, waarna er een concreet land aan verbonden werd.

Andere betekenissen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mount Zion van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.