Zoete kers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zoete kers
Prunus-avium.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Rosales
Familie: Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht: Prunus
Soort
Prunus avium
(L.) L. (1755)
Bloemknoppen
Bloemknoppen
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De zoete kers (Prunus avium, synoniem: Cerasus avium) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het is een tot 20 meter hoge boom die van nature in België en Nederland voorkomt.

Ze is echter veel bekender in aangeplante vorm, als leverancier van de kers. Deze boom wordt dan ook wel "kers" genoemd, vooral in België, alwaar de zure kers (Prunus cerasus) ook bekend is onder de naam "kriek".

Ooit waren kersenboomgaarden een beeldbepalend element in veel landschappen, maar de bekende hoogstamboomgaarden zijn aan het verdwijnen. In de tijd van de hoogstamboomgaarden leverde deze soort ook een zeer gewaardeerd hout, geschikt voor meubels, maar dit is grotendeels van de markt verdwenen.

Een kweekvorm is Prunus avium 'Plena' of dubbele sierkers. Alle delen van de plant, behalve de rijpe vrucht, bevatten geringe hoeveelheden giftige blauwzuurglycosiden.

De zoete kers is een kensoort voor de klasse van de eiken- en beukenbossen op voedselrijke grond.

Het eten van zoete kersen is een traditionele remedie tegen jicht. Deze kersen blijken de urinezuurconcentraties en het risico op jicht inderdaad te verlagen.[1][2][3]

De vrucht van de zoete kers

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]