Zomba (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zomba
Plaats in Malawi Vlag van Malawi
Zomba (stad) (Malawi)
Zomba (stad)
Coördinaten 15° 23′ ZB, 35° 20′ OL
Algemeen
Inwoners (1998) 64.115
Foto's
Chancellor College-gebouw
Chancellor College-gebouw
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Zomba is een stad in het zuiden van Malawi op het Shire-hoogland, aan de voet van het Zombaplateau (Ongeveer 1800 meter hoog) en vormt het bestuurlijk centrum van het district Zomba. De stad telde 64.115 inwoners bij de volkstelling van 1998 tegen 43.250 bij die van 1987. In 2005 werd het aantal inwoners op ongeveer 100.000 geschat, waarmee het de vierde stad van het land is. Hoewel de stad al sinds 1975 niet meer de hoofdstad is wordt ze soms nog wel beschouwd als de 'politieke hoofdstad'. De stad staat bekend om haar vele Britse koloniale gebouwen.

Zomba werd gesticht in 1885 door Europese grootgrondbezitters. In 1891 werd het tot onderdeel van een Brist protectoraat gemaakt, waaruit in 1907 de Britse kolonie Nyasaland ontstond, waarvan Zomba de koloniale hoofdstad werd. Er vestigden zich veel Britse tabaksplanters alsook Nederlandse, Duitse en Amerikaanse afgezanten. Na de onafhankelijkheid van Malawi in 1964 bleef Zomba nog tot 1975 de hoofdstad van het land, maar werd toen vervangen door Lilongwe. Daarna behield de stad lange tijd nog haar functie als zetel van het parlement en ook nu bevinden zich er nog enkele staatsinstellingen, zoals het National Statistical Office (Malawinees Bureau van de Statistiek) en een van de State Houses (presidentiële paleizen), die zich ook in Lilongwe en Blantyre bevinden.

De oudste universiteit van het land, de Universiteit van Malawi, heeft hier haar hoofdzetel en haar belangrijkste onderdeel, het Chancellor College, het grootste van de 5 'colleges' van de universiteit, waar regeringsfunctionarissen worden opgeleid.

Geboren[bewerken]