Zomerfilmcollege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Prof. David Bordwell tijdens het Zomerfilmcollege 2007 te Brugge

Het Zomerfilmcollege is een in de julimaand plaatsgrijpend symposium rond film. Het wordt georganiseerd door de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur vzw met de medewerking van het Koninklijk Belgisch Filmarchief. Er gaan lezingen, discussiepanels en uitgebreide filmprojecties door met ondersteuning van ter zake onderlegde sprekers op het terrein van de film- en mediatheorie. Tijdens deze studieweek rond uiteenlopende aspecten over het medium "film" worden gemiddeld 30 cultuurhistorisch belangrijk geachte films integraal tot diep in de nacht geprojecteerd. De cursus wordt begeleid door een syllabus met artikels en kopieën van oorspronkelijke filmbesprekingen uit kranten en tijdschriften.

Programma[bewerken]

  • 2016: Dit filmcollege gaat over het oeuvre van de Belgische cineaste Chantal Akerman en de mise-en-scène van de song door de filmgeschiedenis heen. [1]
  • 2013: In dit filmcollege belichtte Professor emeritus David Bordwell het filmoeuvre van Yasujirō Ozu. Verder kwam Runaway Hollywood en Meesterwerk in context aan bod.
  • 2011: Het zomerfilmcollege ging dit jaar door in Antwerpen, meer bepaald in CINEMA ZUID in het gebouw van het FotoMuseum. Er kwamen drie thema's aan bod: Dark Passages: storytelling strategies 1940's Hollywood met als gastspreker professor emeritus David Bordwell; Film en schilderkunst en meesterwerk in context.
  • 2007: Lezingen door professor David Bordwell met als thema Widescreen cinema. Deze lezingen van Bordwell, aangevuld met filmprojecties, namen het breedscherm-filmmaken van de jaren 50 (20e eeuw) onder de loep zoals het ontstond in de Verenigde Staten en uitzwermde naar Europa en Azië. Bordwell belichtte de verschillende formaten en technologieën die met elkaar in concurrentie gingen. De nadruk lag niet zozeer op het technologisch aspect als wel op de artistieke mogelijkheden die Cukor, Preminger, Akira Kurosawa en andere creatieve regisseurs ontdekten in het nieuwe beeldformaat; de docenten Steven Jacobs en Hilde D'haeyere gaven les rond cineast Fritz Lang; cineast Eric de Kuyper belichtte het werk van de cineast Henri Alekan [3]
  • 2003: Lezingen door professor David Bordwell over Amerikaanse filmgenres van klassieke studiofilm naar nieuwe Hollywood en over Vertelstructuren; Harry Kümel belichtte een aantal klassieke filmgenres uit de jaren 40 en 50 (20ste eeuw) en demonstreerde hoe het studiosysteem bepalend was voor het tot stand komen van de klassieke meesterwerken van de Amerikaanse cinema van voor 1970; doctorandus Roel Van de Winkel lichtte zijn onderzoek toe rond Populaire propaganda. Cinema in nazi-Duitsland en bezet België met films van regisseurs als Veit Harlan, Helmut Kaütner, Hans Steinhoff; hij rondde af met een reconstructie van een filmavond uit bezet België tijdens de Tweede Wereldoorlog met als journaal: Ufa Actualités Mondiales, een cultuurfilm Leinen aus Kortrijk en als hoofdfilm Auf wiedersehen, Franziska (1941) met regie van Helmut Käutner. [6]
  • 2001: Lezingen door professor David Bordwell over From Akira Kurosawa to Kung-Fu (and beyond). Als kenner van de Aziatische film bracht hij een inzicht aan aan de hand van de analyse van enkele klassiekers van Akira Kurosawa en had hij het over de invloed van deze traditie op de vandaag zo invloed rijk geworden Hongkongcinema; Harry Kümel analyseerde het unieke filmoeuvre van de cineast Elia Kazan via een filmdramaturgische benadering; Terence Davies sprak over zijn passie voor film en zijn rigoureus uitgekiende filmesthetiek aan de hand van filmfragmenten en een aantal integrale projecties, waaronder The House of Mirth.
  • 1999: Harry Kümel had het over Leugen en Waarheid in de Cinema en over filmstructuren of wat film tot "film" maakt; Michel Apers sprak over de films van Stanley Kubrick gedraaid tussen 1955 en 1963 en het filmklimaat van de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw; Kevin Brownlow, Raoul Servais en Stijn Coninx waren de zomergasten die carte blanche kregen; zij presenteerden een programma naar keuze als verrassingsmenu.
  • 1997: (vanaf 1997 te Brugge) Prof. Emeritus Jan Marie Peters handelde over mise-en-scène en cameravoering terwijl Marc Bekaert het point of view in de film toelichtte; Harry Kümel analyseerde uitvoerig het oeuvre van Luchino Visconti met de nadruk op de regieaspecten; Michel Apers herbekeek de filmgeschiedenis via films uit het "Koninklijk Belgisch Filmarchief" en bijgevolg slechts via het filmmuseum te bekijken.
  • 1989: (in het Dommelhof te Neerpelt) Toelichting van het oeuvre van Wim Wenders; André Vandenbunder gaf lezingen over filmanalyse aan de hand van Deleuze's Image-Mouvement, Image-Temps; Ozu en de grootmeesters van de Japanse film kwamen ten slotte aan bod.

Referenties[bewerken]