Zondagsschool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een zondagsschool, waar gezongen wordt.

De zondagsschool is een activiteit van een kerkelijke gemeente waarbij mensen (meestal kinderen van de basisschoolleeftijd) onderwezen worden in het christelijk geloof en de Bijbelse geschiedenis.

In de protestantse kerken in Nederland is het een gebruik dat kinderen van de gemeente op zondag, veelal in de vorm van een afzonderlijke bijeenkomst, worden onderricht in godsdienst, zingen, praten over godsdienstige onderwerpen en een verwerking maken/spelen. Tijdens de kerkdienst kan er ook een activiteit zijn speciaal voor de kinderen, die dan kindernevendienst wordt genoemd. Kerkgenootschappen hebben soms een eigen organisatie die materiaal ontwikkelt voor het zondagsschoolwerk. Voor de orthodoxe gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland is dat bijvoorbeeld de "Bond van Hervormde Zondagsscholen op gereformeerde grondslag".

In het verleden, vanaf ongeveer 1850, waren er ook zondagsschoolverenigingen, die op verschillende locaties in een stad zondagsscholen organiseerden. De activiteiten richtten zich niet alleen op de kinderen van de christelijke gemeenten, maar ook op niet-kerkelijk gebonden kinderen met de bedoeling hen in aanraking te brengen met het christelijk geloof.