Zonen van Adam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Zonen van Adam is de weerslag van het project Genetische Genealogie in Nederland waarbij getracht wordt DNA-onderzoek en genealogie aan elkaar te verbinden.

Geschiedenis[bewerken]

Bij het 125-jarig bestaan van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde in 2008 werd door het genootschap een project geïnitieerd dat tracht DNA-onderzoek en genealogie aan elkaar te verbinden.

De idee erachter is om door DNA-onderzoek bij personen, en door identificatie van zogenaamde haplogroepen een genealogisch verband te leggen tussen families dat op grond van louter archivistiek genealogisch onderzoek (nog) niet gelegd kan worden.

Op 29 november 2008 werd het eerste jaar van dit project over DNA-onderzoek en genealogie afgesloten met een bijeenkomst waarbij circa 300 van de 410 deelnemers aan het onderzoek aanwezig waren. De maand erna verscheen de neerslag ervan in het boek Zonen van Adam in Nederland. Genetische genealogie: een zoektocht in ons DNA-archief.

Een vervolgonderzoek is lopende.

Beide onderzoeken zijn gebaseerd op vrijwillige deelname aan een onderzoeksgroep van inmiddels rond de 800 personen.[bron?]

Samenwerking[bewerken]

Aan het genetisch project werken mee de Nederlandse Genealogische Vereniging en de Hollandse vereniging voor genealogie Ons Voorgeslacht. Vanaf 2012 is het onderzoek ondergebracht in de Stichting Genetische Genealogie in Nederland, die sinds 2013 samenwerkt met The Maastricht Forensic Institute.

Literatuur[bewerken]

  • Zonen van Adam in Nederland. Genetische genealogie: een zoektocht in ons DNA-archief. Gronsveld, 2008.