Zonnebrandcrème

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanbrengen van zonnebrandspray

Zonnebrandcrème (ook wel antizonnebrandcrème, zonnecrème of zonnemelk) is een crème die op de huid aangebracht kan worden ter bescherming tegen zonlicht. Zonnebrandcrème bevat een ultravioletfilter, waardoor slechts een gedeelte van deze straling in de huid doordringt. Hierdoor vermindert de crème aanzienlijk het risico op verbranding door de zon. Hoe hoger de beschermingsfactor des te beter de bescherming. Zonnebrandcrème is ook beschikbaar in spuitbussen en in foams.

Vooral voor kinderen is een hoge beschermingsfactor van groot belang. Kinderen tot 15 jaar zijn extra gevoelig voor de schadelijke straling van de zon. Te veel zon is dan ook zeker niet goed voor de kinderhuid en dan met name de babyhuid. De kinderhuid is anders dan die van volwassenen. De natuurlijke bescherming tegen UV-straling is bij kinderen nog niet volledig ontwikkeld.

Middelen op basis van benzofenon-3 worden afgeraden bij kinderen onder de twee jaar.[bron?] Schaduw en kleren bieden ook veel bescherming.

De laatste jaren zijn er ook bezorgdheden over de schadelijke stoffen die in zonneproducten aanwezig zouden zijn. Zowel voor de huid als voor de aarde. Zo heeft de gouverneur van de Amerikaanse staat Hawaï een wet ondertekend waarin het gebruik van bepaalde zonnebrandcrèmes wordt verboden. De ingrediënten oxybenzone en octinoxate, allebei bedoeld om UV-stralen tegen te houden, zijn vanaf 1 januari 2021 verboden in de eilandstaat.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]