Zonneschijnpolitiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
14-01-2018
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Kim Dae-jung

De Zonneschijnpolitiek beschrijft de theoretische basis voor het buitenlandse beleid van Zuid-Korea ten opzichte van Noord-Korea van 1998 tot 2008. Dit beleid om te gemoed te komen naar de tegenstander werd gekenmerkt door vriendelijkheid en hoedanigheid. De officiële titel is Taebuk hwahae hyo˘mnyo˘k cho˘ngch'aek (verzoenings- en samenwerkingsbeleid ten opzichte van het noorden) en is ook bekend als: Taebuk unyo˘ng cho˘ngch'aek (operationele beleid ten opzichte van het noorden) en P'o-ong cho˘ngch'aek (verzoeningspolitiek).

Inhoud van het beleid[bewerken]

Het beleid werd geconcretiseerd door de groei van de economische kloof tussen beide Korea's. Zuid-Korea kende een snelle opmars en werd een economische grootmacht binnen het Aziatische continent. In Noord-Korea kende men het tegenovergestelde, door grote uitgaven van communicatie te verbeteren tussen beide Korea's. Het hoofddoel was hierbij om de economische kloof te verkleinen tussen Noord- en Zuid-Korea.

Heel opmerkelijk bij dit beleid was het contrast tussen de ideologieën van de twee landen. Het conservatieve Noord-Korea vond het moeilijk toe te geven dat het economisch minder sterk stond. Het progressieve Zuid-Korea kreeg bevestiging voor hun goede binnenlands politiek en economisch systeem. De zonneschijnpolitiek resulteerde uiteindelijk in een nog groter contrast tussen beide landen. In 2007 was er de laatste topbijeenkomst in Pyongyang, waarbij de landen niet tot een consensus kwamen.

Kim Dae-jung[bewerken]

Tijdens de economische crisis van 1997 in Azië, werd Kim Dae-jung verkozen tot president van Zuid-Korea. Hij opteerde voor een betere verstandshouding met Noord-Korea. In 2000 leidde dit tot een ontmoeting tussen Kim Dae-jung en Kim Jong-il. Dit leverde in hetzelfde jaar de Nobelprijs voor de Vrede op voor de toenmalige Zuid-Koreaanse president.