Zonnewagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portal.svg Portaal Auto

Een zonnewagen of zonneauto is een auto die zonne-energie als krachtbron gebruikt. Op dit moment zijn deze voertuigen nog geen volwaardig alternatief voor de huidige auto's, maar er zijn enkele voertuigen met zonnepanelen die voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Daarnaast worden verschillende races georganiseerd om het onderzoek naar een aandrijving door zonne-energie te stimuleren. Voorbeelden van deze races zijn World Solar Challenge en American Solar Challenge.

Werking van de zonneauto[bewerken]

De zonnestraling wordt opgevangen op zonnepanelen. De fotovoltaïsche cellen op de zonnepanelen zetten het zonlicht om in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt tijdelijk opgeslagen in een accu. Een elektromotor gebruikt de elektriciteit uit de accu en verzorgt zo de voortstuwing van de auto.

Een zonnewagen stoot dus geen uitlaatgassen en/of CO2 uit.

Zonnewagens voor zonneraces[bewerken]

Bij het ontwerp van een zonnewagen wordt er naar verschillende aspecten van het voertuig gekeken. Om te beginnen moet het gewicht zo laag mogelijk gehouden worden. Zo wordt de weinige energie die het voertuig uit de zonnestralen haalt optimaal benut.

De meeste races hebben inmiddels een limiet gesteld aan het maximale oppervlakte aan zonnecellen. Voor de World Solar Challenge en de North American Solar Challenge is dat 6 m2.

De energie die opgewekt wordt door de zonnepanelen van de auto's is afhankelijk van het invallende zonlicht. De 6 m2 die op een zonnewagen zit, levert maximaal ongeveer 2000 watt op. Deze energie wordt opgeslagen in de accu en wordt vervolgens gebruikt voor het aandrijven van de elektromotor. (Ter vergelijking: een stofzuiger gebruikt ook ongeveer 2000 W)

Ook wordt er veel aandacht besteed aan de aerodynamica, aangezien de zonnewagen zo weinig mogelijk luchtweerstand moet ondervinden. Ten slotte hebben de auto's een accumanagementsysteem waardoor de energie in de accu optimaal benut wordt als er bijvoorbeeld door bewolking tijdelijk minder energie opgevangen kan worden.

De auto's zijn draadloos (via wifi) verbonden met een of meerdere volgauto's. In de auto's bevindt zich meetapparatuur, waarmee de tactiek voor de race bepaald kan worden. De coureurs van de auto's hebben ook contact met de personen in de volgauto's.

Enkele zonnewagens[bewerken]

De eerste zonne-auto (1960)

Zonnewagens voor commercieel gebruik[bewerken]

Wereldwijd zijn er nog maar enkele wagens in gebruik die voor commerciële doeleinden rijden op zonne-energie.

In Utrecht rijdt sinds 18 augustus 2009 de Cargohopper, een goederentransportwagen op zonne-energie met meerdere aanhangers.[3] In Maastricht rijdt een toeristenwagentje op zonne-energie.[4]. Een ander voorbeeld is de Tindo, een stadsbus uit de Australische plaats Adelaide die op zonne-energie rijdt.[5]

De autofabrikanten Toyota en Fiat hebben door laten schemeren dat zij werken aan de ontwikkeling van zonnewagens voor commercieel gebruik.

Zonnewagens in de ruimte[bewerken]

In de ruimtevaart wordt veel gebruikgemaakt van zonne-energie. Zonnewagens zijn er ook: de twee wagentjes Spirit en Opportunity, die door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA naar Mars zijn gestuurd, bewegen zich ook voort op zonne-energie.

Trivia[bewerken]

  • De Zwitser Louis Palmer voltooide op 4 december 2008 in een zonnewagen genaamd Solartaxi na 52.000 kilometer en 17 maanden als eerste een tocht rond de wereld.[6][7]