Zoo Dresden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zoo Dresden

Zoo Dresden is de dierentuin van Dresden.

Zoo Dresden is opgericht in 1861 en is de op drie na oudste dierentuin van Duitsland. Het was een pionier in de dierentuinwereld. Na de bombardementen op het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 werd de dierentuin weer geopend in 1946. In 1993 werd toestemming gegeven voor het uitbreiden van de dierentuin. In 1997 werd als eerste onderdeel het Afrikahuis geopend.

Onderdelen[bewerken]

  • Afrikahuis

In het entreegebouw is een restaurant en een tropische hal. Voor men de hal binnenkomt ziet men een verblijf voor naakte molratten. In de hal is er aan de ene zijde het verblijf voor de mandrils en aan de andere zijde dat voor de Afrikaanse olifanten. In 2010 was er een kudde van 3 koeien en 1 halfvolwassen bul, het eerste kalf van de dierentuin, dat is verwekt door Kunstmatige inseminatie.

  • De verblijven voor leeuwen, caracals en zebramangoesten. Deze verblijven zijn om en in een grote kunstmatige rotsformatie gebouwd. In de rots zijn de binnenverblijven en een doolhof gebouwd.

Dit werd in de zomer van 2008 geopend. De laatste giraffe stierf in 1984 aan hartfalen. Om te bewijzen dat men na 24 jaar nog goed voor giraffen kon zorgen, begon men met een groep die uit enkel mannetjes bestond. Er zijn momenteel drie mannelijke giraffen, die alle 3 van een andere ondersoort zijn: Abidemi is een Rothschildgiraffe, Ulembo een Netgiraffe en Diko de enige Tsjaadgiraffe in Duitsland. Ze delen hun verblijf met een kudde Chapmanzebra's.

De grote groep is gesplitst in 2 kleinere groepen.

  • Het Professor Brandeshuis.

Deze grote overdekte hal biedt plaats aan vele apen, de zoutwaterkrokodil Max, luiaards, eekhoorns, vogels en verschillende insecten. Vele apen zijn uit het verouderde apenhuis overgeplaatst. Colobusapen, het logo van de dierentuin. Wolapen, Moormaki, Witkopsaki's, Baardapen, Keizertamarin, Roodbuiktamarin, Listaapjes. Andere soorten zijn: tweetenige luiaard, neushoornvogels en tropische eekhoorns De zoutwaterkrokodil is weinig te zien in dierentuinen. Zoo Dresden heeft er een. Zoutwaterkrokodil Max kwam in 1958 in Dresden als jong dier van 60 cm. Vandaag de dag is hij ongeveer 4.5 meter. In het Professor Brandeshuis heeft hij een 2 keer zo groot verblijf als zijn oude in het terrarium/aquarium. Zoo Dresden wil graag nog koala's toevoegen. Maar door de beperkte hoeveelheid koala's in dierentuinen, hopen ze ze te toevoegen in 2011, het jaar van het 150 jarige bestaan.

  • De dierentuin onder de grond.

Zoo Dresden heeft nog een stukje onder de grond, voor kleinere dieren die onder de grond leven. Onder andere leven daar: Ratten, Rode mieren, Grotkrekels, blinde holenzalmen, Turkse Stekelmuizen en dwerghamsters.

Pater Davidshert, Goral, Mishmi takin, Watusirund, Dwergezel, Laagland nyala, Nijlgau, Vicuna, Rode bosbuffel, Tahr, Kameroenschaap, Steenbok, Zwijnsherten, Banteng

Parmawallaby en Rode reuzenkangoeroe.

Bonte marter, Cheeta, Neusbeer, Poolvos, Puma, Rode panda, Rode hond, Sneeuwpanter en kleinklauwotter