Zoo Pilsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zoo Plzeň)
Zoologická a botanická zahrada města Plzně
Een roodgezichtmaki bij het Madagaskar-huis
Geopend 1926
Locatie Plzeň, Tsjechië
Oppervlakte 21 hectare
Coördinaten 49° 45′ NB, 13° 22′ OL
Lid van EAZA
Thema kleine zoogdieren, zangvogels
Website

De Zoo Pilsen (Tsjechisch: ZOO Plzeň, voluit: Zoologická a botanická zahrada města Plzně, letterlijk Zoölogische en botanische tuin van de stad Pilsen) is een dierentuin en tevens botanische tuin in de Tsjechische stad Pilsen. De dierentuin heeft een oppervlakte van 21 hectare. Het jaarlijkse bezoekersaantal ligt rond de 250.000.

In 1926 werd de dierentuin geopend in het Pilsener stadsdeel Doudlevce, onderdeel van het stadsdistrict Pilsen 3. Deze dierentuin lag net ten zuiden van het stadscentrum. In 1963 verhuisde de dierentuin naar het noordelijke stadsdistrict Pilsen 1 (Lochotín). De Zoologická zahrada města Plzně fuseerde met de botanische tuin in 1981, waardoor het de huidige naam kreeg. Tegenwoordig heeft het dierentuin de op een na grootste berenverblijf van Europa. Plzeň Zoo is elke dag open van 8:00 a.m. tot 7:00 p.m. uur.[1]

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1996 is de dierentuin grotendeels biogeografisch ingedeeld:

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

De dierentuin van Pilsen staat bekend om zijn grootschalige dierencollectie. Het heeft na de dierentuinen in Berlijn de grootste collectie diersoorten in een Europese dierentuin. In Pilsen kan men voornamelijk een ruime collectie kleine zoogdieren, zangvogels en gekko's aantreffen. Het park heeft daarnaast enkele diersoorten die nergens anders ter wereld in een dierentuin terug te vinden zijn. Een voorbeeld hiervan is de Kaapse vos.

In 2014 bestond de collectie uit zo'n 1300 soorten.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]