Zorgvliet (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zorgvliet
Wijk in Den Haag
Map - NL - 's-Gravenhage - Wijk 10 Zorgvliet.svg
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Scheveningen
Coördinaten 52°5'20"NB, 4°17'10"OL
Oppervlakte 88 ha.  
Inwoners
(2017)
490[1]
Overig
Wijknummer 10

Zorgvliet is een wijk en landgoed ten noordwesten van het centrum van Den Haag.

Wijk[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk Zorgvliet grenst aan de wijken Zeeheldenkwartier, Duinoord, Geuzen- en Statenkwartier, Scheveningse Bosjes en Archipelbuurt. De wijk wordt begrensd door de Laan van Meerdervoort, de beek langs de Groot Hertoginnelaan, de Stadhouderslaan, de President Kennedylaan en de Scheveningseweg. De wijk Zorgvliet is een beschermd stadsgezicht.[2]

De groene villawijk werd gebouwd in de jaren 1910-1919 en tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1942-1943, voor een deel gesloopt ten behoeve van de aanleg van de Atlantikwall. In het wederopbouwplan van Dudok keerden de villa's niet terug, maar werd over het tracé van de tankgracht de Johan de Wittlaan met hoogbouw aangelegd.

In de wijk bevinden zich verder onder meer:

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Vooroorlogs Zorgvliet[bewerken | brontekst bewerken]

Naoorlogs Zorgvliet[bewerken | brontekst bewerken]

Landgoed[bewerken | brontekst bewerken]

In 1837 verwierf Willem II het gelijknamige landgoed op deze locatie. In 1903 kocht mr. A.E.H. Goekoop het gedeelte waarop de villawijk zou verrijzen. In de wijk is een weg naar hem genoemd.

Het huidige landgoed Zorgvliet heeft een oppervlakte van 22 hectare en is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Zorgvliet of Sorghvliet werd rond 1643 als landgoed aangelegd door dichter en staatsman Jacob Cats. Het deel dat nu nog van het oude landgoed resteert, bestaat uit de tuin van het Catshuis en het aangrenzende bos.

Het gedeelte van het landgoed met het Catshuis is niet openbaar toegankelijk, het overige deel van het landgoed is uitsluitend toegankelijk voor kaarthouders.

Meer informatie over Zorgvliet is te vinden op https://www.zorgvliet.net, de website van Stichting Wijkoverleg Zorgvliet.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]