Zorgvliet (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zorgvliet
Wijk van Den Haag
Haagse wijk-zorgvliet.PNG
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Scheveningen
Inwoners 300

Zorgvliet is een wijk en landgoed ten noordwesten van het centrum van Den Haag. De wijk Zorgvliet wordt begrensd door de Scheveningseweg, het Carnegieplein, de Laan van Meerdervoort, de beek langs de Groot Hertoginnelaan, de Stadhouderslaan, het Stadhoudersplantsoen en de Eisenhowerlaan. De wijk Zorgvliet is een beschermd stadsgezicht. Den Haag telt 19 wijken die van rijkswege beschermd zijn. [1]

De groene villawijk is gebouwd in de jaren 1910-1919.

Bezienswaardig[bewerken]

In de wijk bevinden zich verder onder meer:

Geschiedenis[bewerken]

In 1837 verwierf Willem II het gelijknamige landgoed op deze locatie. In 1903 kocht mr. A.E.H. Goekoop het gedeelte waarop de villawijk zou verrijzen. In de wijk is een weg naar hem genoemd. Op het zuidelijke deel werd tussen 1907 en 1913 het Vredespaleis gebouwd.

Landgoed[bewerken]

Het huidige landgoed Zorgvliet heeft een oppervlakte van 22 hectare en is eigendom van de Dienst Domeinen. Zorgvliet of Sorghvliet werd rond 1643 als landgoed aangelegd door dichter en staatsman Jacob Cats. Het deel dat nu nog van het oude landgoed resteert, bestaat uit de tuin van het Catshuis en het aangrenzende bos.

Het gedeelte van het landgoed met het Catshuis is niet openbaar toegankelijk, het overige deel van het landgoed is uitsluitend toegankelijk voor kaarthouders.