Zosimos van Panopolis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schets van een destillatieopstelling van Zosimos uit een 15de-eeuwse manuscript

Zosimos van Panopolis (Grieks: Ζώσιμος από την Πανόπολη) (ca. 350 - ca. 420) was een Griekse alchemist die leefde in Panopolis, het huidige Achmim, in het zuiden van Egypte. Met zijn geschriften zette de antieke alchemie een nieuwe, beslissende stap vooruit.

Zosimos beriep zich op de legendarische Hermes. Hij stelde een alchemistische encyclopedie samen van 28 delen, een voor elke letter van het Griekse alfabet. (Het klassieke Griekse alfabet had eigenlijk 24 letters, maar kreeg er tijdelijk een paar bij gedurende de Byzantijnse periode).

Ergens definieert Zosimos de alchemie als het onderzoek naar de samenstelling van vloeistoffen, beweging, groei, belichaming en ontlichaming, het onttrekken van energie aan lichamen en het opslaan van energie binnen lichamen. Dit zou een van de eerste definities zijn voor de toenmalige alchemie. Er worden experimenten beschreven waarbij verschillende afzonderlijke stadia van een chemisch proces zijn betrokken. Ook processen als destillatie, filtratie en oplossen worden herkenbaar beschreven. Zosimos schijnt begrepen te hebben dat een chemische verandering in gang gezet kan worden door de aanwezigheid van een katalysator, die hij een 'tinctuur' noemt. Sommige van de door Zosimus beschreven procedures gaan over 'de genezing van een ziek metaal' door het in goud om te zetten. Wellicht dat daardoor misleide alchemisten later gingen zoeken naar een manier om echte kwalen te genezen, waardoor een toevallige basis werd gelegd voor de chemische aanpak van de geneeskunde.