Zoutziederij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zoutwaterschip
Het zoutzieden en haringpakken aan de Haringpakkerij (nu Prins Hendrikkade), Amsterdam, begin 17e eeuw.
De voormalige zoutziederij De Eendragt in Alkmaar
Canon van Zeeland over zoutzieden bij Zierikzee

Een zoutziederij of zoutkeet is een werkplaats voorzien van een kookinrichting om een geconcentreerde zoutoplossing in te dampen en het zout, bij wijze van productie- en raffinagetechniek, te laten kristalliseren. Zout was (en is nog steeds) een essentieel product voor het conserveren en vervoeren van vis. De zoutziederijen kwamen op nadat de moernering in de 16e eeuw werd verboden wegens het gevaar ervan voor de kustverdediging.

Zoutzieders werden door zoutwaterschepen bevoorraad met zeewater om daarin te raffineren ruw zout te koken of er zouthoudende as van gedroogde en verbrande zilte veenaarde mee uit te logen.

De zoutziederijen bevonden zich in de vroege Middeleeuwen binnen de stadsmuren. Ze waren dikwijls de oorzaak van grote stadsbranden; daarom werden de werkplaatsen later buiten de stad gebouwd. In Amsterdam waren in de 17e en 18e eeuw aan beide zijden van de Zoutkeetsgracht zoutketen aanwezig, en in Alkmaar bestaat nu nog het achttiende-eeuwse gebouw van Zoutziederij De Eendracht. In Enkhuizen werd buiten de stad zout gewonnen door het zoutere water te verdampen uit de Noordzee wat met waterschepen werd aangevoerd. De Zoutketen daar is nu een straat in een buitendijks bedrijventerrein Krabbersplaat. Ketenwaal het andere industrieterrein van de stad is ook vernoemd naar deze voormalige zoutketen in dat gebied. De zuidelijke stadspoort werd hierdoor Ketenpoort genoemd, later de Drommedaris. Ook in Rotterdam aan de Oppert waren in de zestiende eeuw vier zoutzieders gevestigd. Waar zeevaart was, daar waren zoutzieders. In Zeeland waren er zoutketen van Arnemuiden tot Zierikzee. In Oegstgeest herinnert de Zoutkeetlaan aan dit verleden. Ook in Zwijndrecht waren zoutzieders actief. De eerste vermelding is daar uit 1571, de laatste beëindigde het bedrijf in 1957.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]