Zrmanja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zrmanja
Zrmanja rivier vanaf Pariževačka glavica
Lengte 69 km
Stroomgebied 907 km²
Bron Velebit
Monding Zee van Novigrad
Stroomt door Kroatië
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Zrmanja is een rivier in Dalmatië, Kroatië. De rivier stroomt van een bron in het zuiden van het gebergte Velebit naar de Zee van Novigrad. De rivier is bekend geworden als filmlocatie van diverse verfilmingen van Karl May's Winnetou- en Old Shatterhand- verhalen.

De bron ligt bij een rots genaamd Misije, waarna de rivier langs de plaats Obrovac stroomt. Onderweg voegt het water van de zijrivier de Krupa zich bij dat van de Zrmanja.

De rivier zou bekend zijn bij de Romeinen onder de naam Tedanius.[1]


In december 2019 werd de rivier getroffen door een ecologische ramp.[2] Door grote regenval overstroomden twee bekkens met alkalisch afval. Ondanks eerder onderzoek is de verlaten fabriek nog niet opgeruimd[3]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Oude aardrijkskunde, met de nieuwe vergeleken: een leer- en leesboek ... Door Friedrich Karl Ludwig Sickler,Jean Joseph Hisely, 1828. p. 57
  2. (hr) Ekološka katastrofa na Zrmanji gora je od svega što se mislilo: u kanjonu završila ogromna količina opasnog lužnatog materijala, tisuće litara kancerogenog ulja i radioaktivne 'konzerve'!. Slobodna Dalmacija. Geraadpleegd op 2 januari 2020.
  3. (en) Dragičević, J.S., Demolition of the former Jadral alumina plant in Obrovac. Researchgate (Oktober 2004). Geraadpleegd op 2 januari 2020.