Zsa Zsa Gábor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zsa Zsa Gábor
Gabor, Zsa Zsa.jpg
Algemene informatie
Geboren 6 februari 1917
Land Vlag van Hongarije Hongarije
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Zsa Zsa Gábor (Boedapest, 6 februari 1917), geboren als Sari Gábor, is een Hongaars-Amerikaans actrice. Zij en haar twee zusters, Magda (1915-1997) en Eva (1919-1995), staan vooral bekend om hun schoonheid, en niet zozeer om hun acteerprestaties. Zsa Zsa is daarenboven ook bekend vanwege haar negen huwelijken, haar liefde voor juwelen en haar scherpe tong.

Persoonlijk leven[bewerken]

Zsa Zsa Gábor werd geboren als Sári Gábor in Boedapest, als middelste van de drie dochters van Vilmos Gábor (1884–1962), een soldaat, en Jolie Gábor (1894–1997). Haar oudste zuster Magda was een socialite en haar jongere zus Eva was actrice en zakenvrouw. Zsa Zsa was Miss Hongarije in 1936.

Gábors moeder, Jolie, was van Joodse komaf en kon Hongarije maar ternauwernood ontvluchten toen de Nazi’s in 1944 Boedapest binnenvielen. Gábors grootouders zijn tijdens een bombardement om het leven gekomen.

Gábor is in totaal negen keer gehuwd geweest. Zeven huwelijken eindigden in een scheiding, één huwelijk werd nietig verklaard:

Gábor was een van de vele Hollywoodsterren die tijdens een enorme bosbrand in 1961 haar huis, en daarmee al haar bezittingen verloor.[1]

In 1974 kocht Gábor haar huidige woning in Bel Air, Los Angeles, Californië van Elvis Presley die er woonde in de jaren dat hij in Hollywoodfilms speelde. Het huis werd in de jaren 50 gebouwd door de steenrijke Howard Hughes. Het huis is beroemd om het fenomenale uitzicht over Los Angeles, de bergen en de oceaan.

Films[bewerken]

Zsa Zsa Gábor in Lili trailer

De films waarin ze verscheen zijn onder andere:

Ze speelde hierna nog meer rollen, maar de kwaliteit daarvan ging achteruit. Haar latere carrière was die van een 'VIP' in plaats van een actrice. Vanaf de jaren 60 had ze vooral cameo's in films en was zij frequent te gast in talkshows.

Zsa Zsa-citaten[bewerken]

 • Toen haar gevraagd werd hoeveel echtgenoten ze had gehad, zei ze: "Anders dan die van mezelf, bedoel je?".
 • "I don't take gifts from perfect strangers — but then, nobody is perfect."
 • "Ik heb nog nooit een man zo gehaat dat ik hem zijn diamanten teruggaf."
 • "I'm an excellent housekeeper: every time I get a divorce, I keep the house."
 • "These are just my working diamonds."
 • "When you get married and get divorced, you must give back the ring, but keep the stone."
 • "Darling" (zo noemt ze iedereen, omdat ze, naar eigen zeggen, de namen niet onthoudt)

Trivia[bewerken]

Zsa Zsa Gábor (1959)
 • In 1989 werd Gábor ervan beschuldigd dat ze een politieagent in Beverly Hills had aangevallen toen ze staande werd gehouden voor een verkeersovertreding. Ze werd schuldig bevonden in een rechtszaak die veel publieke belangstelling trok. Gábor moest drie dagen in de gevangenis doorbrengen en kreeg daarnaast een werkstraf.
 • Ze verklaarde de uitspraak niet serieus te kunnen nemen aangezien de jury niet uit mensen uit de filmwereld bestond.
 • Tijdens de rechtszitting liet ze zich bijstaan door haar kapper.
 • In The Naked Gun 2½: The Smell of Fear speelde ze een scene waarbij ze een stoplicht sloeg. Dit was een knipoog naar bovenstaande aanvaring met de agent.
 • Gábor vervulde haar werkstraf bij het Vera Davis McClendon Youth & Family Center in Venice, Los Angeles. Gábor droeg deze instelling voor arme en dakloze mensen zo'n warm hart toe dat zij sedertdien ieder jaar met Thanksgiving 300 kalkoenen aan hen schonk.

Gezondheid[bewerken]

Op 27 november 2002 was zij betrokken bij een auto-ongeluk. Door dit ongeluk raakte zij deels verlamd en aan een rolstoel gekluisterd. In 2005 kreeg Gábor een beroerte. Op 17 juli 2010 viel Zsa Zsa uit haar bed terwijl zij een aflevering van Jeopardy! lag te kijken. Ze brak onder andere haar heup en werd opgenomen in het ziekenhuis voor een heupoperatie. Haar gezondheid ging zienderogen achteruit na twee opeenvolgende bloedklonters. Op 17 augustus wordt Gábor ontslagen uit het ziekenhuis om de laatste dagen van haar leven door te brengen en thuis te sterven. Ze kreeg op haar eigen verzoek ook de laatste sacramenten toegediend. [2] Op 31 augustus wordt zij door haar man thuis bewusteloos gevonden, waarna zij weer in het ziekenhuis terechtkomt. Ze zou naar verluidt nergens meer op reageren. Maar op 9 september melden diverse media dat ze weer eet en voorzichtig aan de beterende hand is, alhoewel ze volgens haar echtgenoot nooit meer volledig zal kunnen herstellen.

Begin 2011 werd bekendgemaakt dat Gábor gangreen had aan haar rechterbeen, en dat een deel hiervan geamputeerd moest worden.[3] Op zaterdag 15 januari 2011 is haar been daadwerkelijk geamputeerd tot boven de knie.[4] Op 30 januari 2011 werd bekendgemaakt dat haar artsen haar opgaven. Ze zal het ziekbed niet meer verlaten. Op 29 maart wordt ze opgenomen vanwege het overgeven van bloed. Op 18 mei 2011 moest Gábor wederom met spoed worden geopereerd nadat er hevige bloedingen waren opgetreden aan de sonde die in haar maag was geplaatst om voeding toe te kunnen dienen. Tijdens deze operatie raakte Gábor in een coma, waaruit zij twee dagen later weer ontwaakte.[5][6]

Hoewel haar gezondheid nog altijd fragiel is, vierden Gábor en Frederic Prinz von Anhalt in de zomer van 2011 hun 25-jarig huwelijksjubileum.[7] Enkele dagen na haar 99e verjaardag in 2016 werd zij met stevige ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis en daar werd een infectie geconstateerd. Ze moet eigenlijk geopereerd worden maar is daar te zwak voor.[8]

Externe link[bewerken]