Zucht (psychologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
26-06-2015

Genomineerd: Hoort dit thuis in de encyclopedie? Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie.
Deze persoon heeft daarom voorgesteld dit artikel te laten verwijderen. Het artikel is daartoe op de beoordelingslijst geplaatst. De volgende reden is hiervoor opgegeven:
Bronloze woordenboekdefinitie aangevuld met irrelevante info over onder meer de oorzaak van vraatzucht.

(/)

NB: deze melding dient te blijven staan tot de verwijderingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

Een zucht naar iets hebben is een sterke, overdreven, in sommige gevallen een ongezonde mate van verlangen. Men vindt het in bijvoorbeeld de uitdrukking de zucht naar vrijheid of de zucht naar avontuur. Als negatieve betekenis vindt men het terug in heerszucht, behaagzucht, drankzucht, bemoeizucht.

Een zucht naar voedsel gaat verder dan het normale gevoel van trek hebben of honger hebben. Het niet kunnen stoppen met eten heet vraatzucht.

Er is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor de aandoening van te veel willen eten. Onderzoek wijst naar een laag serotonine niveau dat invloed heeft op de hersenen, maar ook naar endorfine productie dat een gevoel van beloning geeft bij inname van vetten of koolhydraten. Suiker en chocola worden dan vaak genoemd.

De zucht naar het eten van dingen of materialen die geen voedsel zijn wordt pica genoemd.

Zie ook[bewerken]