Zuid-Afrikaanse Grensoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zuid-Afrikaanse grensoorlog)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuid-Afrikaanse Grensoorlog
Onderdeel van de Koude Oorlog
Operaties door SWAPO en het Zuid-Afrikaanse leger in Angola en Namibië tussen 1978 en 1979.
Operaties door SWAPO en het Zuid-Afrikaanse leger in Angola en Namibië tussen 1978 en 1979.
Datum 26 augustus 19661989
Locatie Namibië, Angola en Zambia.
Resultaat Verergering burgeroorlog in Angola.
Casus belli Namibische en Angolese onafhankelijkheidsstrijd.
Territoriale
veranderingen
Zuid-Afrikaanse en Cubaanse terugtrekking uit Angola.
Onafhankelijkheid van Namibië.
Strijdende partijen
Vlag van Angola Angola
Vlag van Zambia Zambia
Vlag van Cuba Cuba
Vlag van Sovjet-Unie (1980-1991) Sovjet-Unie
Vlag van Duitse Democratische Republiek DDR
ANC UmkhontoweSizwe.png Umkhonto we Sizwe
Flag of South West Africa People's Organisation.svg SWAPO
Flag of South Africa (1928–1994).svg Zuid-Afrika
Flag of UNITA.svg UNITA
Verliezen
Flag of South West Africa People's Organisation.svg UNITA 11.335
Vlag van Cuba Cuba 2.016
Flag of South Africa (1928–1994).svg Zuid-Afrika 2.038

De Zuid-Afrikaanse Grensoorlog was een conflict dat plaatsvond in het destijds door Zuid-Afrika bezette Zuidwest-Afrika (thans Namibië) en Angola tussen Zuid-Afrika en UNITA enerzijds en Angola, SWAPO, Cuba, de Sovjet-Unie en de DDR anderzijds.

Namibische onafhankelijkheidsstrijd[bewerken]

De oorsprong kan worden gevonden in de Eerste Wereldoorlog toen Zuid-Afrika Duits-Zuidwest-Afrika veroverde en er vervolgens een mandaat over kreeg van de Volkenbond. Na de Tweede Wereldoorlog voerde Zuid-Afrika de apartheid in en in 1966 werd het mandaat over Zuidwest-Afrika door de Verenigde Naties ingetrokken. Zuid-Afrika weigerde echter het territorium te verlaten en beschouwde het als een vijfde provincie, naast de Oranje Vrijstaat, Transvaal, de Kaapprovincie en Natal.

Intussen was in Zuidwest-Afrika de South West Africa People's Organisation (SWAPO) opgekomen als grote onafhankelijkheidbeweging en die greep naar de wapens. SWAPO opereerde onder meer vanuit buurland Zambia waardoor Zuid-Afrika ook in dat land militaire operaties uitvoerde en daarvoor veroordeeld werd door de VN-Veiligheidsraad. Namibië verwierf in 1990 onafhankelijkheid van Zuid-Afrika.

Angolese Burgeroorlog[bewerken]

Tussen 1961 en 1974 was in Angola, de noorderbuur van Namibië, de onafhankelijkheidsoorlog tegen kolonisator Portugal gevoerd. Na het verkrijgen van onafhankelijkheid ontstond een burgeroorlog tussen de verschillende groeperingen om de macht. De oorlog was ook een duidelijk deel van de Koude Oorlog door de strijd tussen de door de Sovjet-Unie gesteunde communistische MPLA en de door de Verenigde Staten en Zuid-Afrika gesteunde UNITA. Begin jaren 1980 stuurde Zuid-Afrika troepen naar Angola. Midden 1987 lanceerde de Angolese regering, voor wie de Unita-controle van het zuidelijke steden Mavinga en Jamba een doorn in het oog was, Operatie Saludando Octobre (Groetend Oktober). Op aandringen van Unita-leider Jonas Savimbi volgde in september 1987 een grootschalig Zuid-Afrikaans tegenoffensief waardoor de Angolezen werden teruggedrongen tot aan de stad Cuito Canavale, aan de samenloop van de Cuito en Cuanavalerivier. Een maandenlange en hevige slag om deze stad resulteerde in een patstelling. Om definitief komaf te maken met de Zuid-Afrikaanse inmenging in hun land riep de Angolese regering de steun in van Fidel Castro. Die stuurde 15000 van zijn beste manschappen waardoor de totale Cubaanse troepenmacht in Angola zo'n 50 à 55000 bedroeg. Omdat de wegens het wapenembargo verouderde Zuid-Afrikaanse Mirages geen partij meer waren voor de moderne MiG's van de Cubanen begonnen de krijgskansen stilaan te keren. Om de verliezen onder de jonge blanke dienstplichtigen te beperken besliste de Zuid-Afrikaanse staf in maart 1988 tot de terugtocht. Onder leiding van de Amerikaanse bemiddelaar Chester Crocker begonnen in 1989 onderhandelingen die tot het formele einde van de oorlog leidden.

Externe links[bewerken]