Zuid-Chinese Zee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuid-Chinese Zee
Locatie Zuid-Chinese Zee.PNG
Zee Grote Oceaan
Oppervlakte 3.500.000 km²
Diepte (max.) 5016 m
Afbeeldingen
Reliëfkaart van de Zuid-Chinese Zee
Reliëfkaart van de Zuid-Chinese Zee
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Zuid-Chinese Zee is een randzee van de Grote Oceaan. De zee beslaat een gebied ter grootte van ongeveer 3.500.000 km² tussen de Straat Karimata en de Straat van Taiwan. De Straat Malakka verbindt de zee met de Indische Oceaan. De Golf van Thailand en de Golf van Tonkin maken er deel van uit.

Er liggen enkele honderden eilanden in deze zee, waarvan Hainan verreweg het grootste is.

Twee andere eilandengroepen in de Zuid-Chinese Zee zijn de Paraceleilanden en de zuidelijker gelegen Spratly-eilanden.

In westerse talen verwijst de naam van de zee naar China, maar in Vietnam heet de zee "Oostzee" (Bien Dong). In de Filipijnen wordt de zee als West-Filipijnse Zee aangeduid (ter onderscheid van de Filipijnse Zee in het oosten). Sommige landen, waaronder de Filipijnen, hebben bezwaar tegen de naam Zuid-Chinese Zee, omdat daaruit zou volgen dat de Chinezen soevereiniteit over deze zee bezitten.

Landen die grenzen aan deze zee zijn (met de klok mee vanuit het noorden te beginnen): China, Taiwan, de Filipijnen, Maleisië, Brunei, Indonesië, Singapore, Thailand, Cambodja en Vietnam.

Politiek[bewerken]

De zee is geopolitiek van groot belang. Door de zee loopt de op een na drukst bevaren zeeroute in de wereld. Dagelijks worden ruim 1,6 miljoen m³ (10 miljoen vaten) ruwe olie door de Straat Malakka vervoerd. Er vindt ook veel piraterij plaats.

Onder de Zuid-Chinese Zee werd aardoliereserves gevonden, goed voor een volume van ongeveer 1,2 km³ (7,7 miljard vaten). De aardgasreserves worden geschat op 7500 km³.

Er zijn verschillende naties die deze zee opeisen. Volgens het VN Zeerechtverdrag van 1982 heeft een land een economische zone van 200 zeemijlen (370,6 km) uitstrekkend van zijn kust. China heeft echter het grootste gedeelte van deze zee opgeëist. Door de jaren heen hebben er al verschillende incidenten aangaande deze zee plaatsgevonden tussen China en Vietnam, zoals de bezetting door China van de Paraceleilanden.

Weerkundig[bewerken]

In de periode van januari tot april doet zich in de Zuid-Chinese Zee het slechtweerverschijnsel van de Crachin voor.