Zuid-Jutland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
provincie Zuid-Jutland

Sønderjyllands Amt (provincie Zuid-Jutland) was een provincie in Denemarken. De oppervlakte bedroeg 3939,12 km². De provincie telde 252.980 inwoners waarvan 126.235 mannen en 126.745 vrouwen (cijfers 2005). Zuid-Jutland telde in juni 2005 6380 werklozen. Er waren 95.311 auto's geregistreerd in 2004.

Op 1 januari 2007 werden de provincies in Denemarken afgeschaft. Zuid-Jutland is nu deel van de nieuwe regio Zuid-Denemarken.

Taal[bewerken]

De inwoners van deze provincie spreken een eigen dialect, Zuidjutlands (Sønderjysk). Een Sønderjyde (inwoner van Zuid-Jutland) kan een Kopenhaagse Deen bijvoorbeeld niet verstaan:daarom is het Sønderjysk op de scholen verboden terwijl het vroeger wel een leervak was.

Geschiedenis[bewerken]

Provincie Zuid-Jutland komt overeen met de landstreek Noord-Sleeswijk en vormde het noorden van het Deense Hertogdom Sleeswijk, waarover Denemarken in de negentiende eeuw met Pruisen en Oostenrijk in conflict raakte. Na afloop van deze Sleeswijk-Holsteinse kwestie moest Denemarken Sleeswijk, Holstein en Lauenburg aan Pruisen afstaan (1864). Na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog mocht de bevolking conform het Verdrag van Versailles per referendum bepalen bij welk land ze wilde horen. In Noord-Sleeswijk koos een meerderheid voor Denemarken, in Zuid-Sleeswijk voor Duitsland.

Gemeenten[bewerken]

Zie ook[bewerken]