Zuid-Kennemerland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Dit artikel gaat over een streek en bestuurseenheid in de provincie Noord-Holland. Zie Nationaal Park Zuid-Kennemerland voor het artikel over het Nationaal Park, zie Kennemerland voor de streek Kennemerland in provincie Noord-Holland.
Zuid-Kennemerland
Agglomeratie Haarlem
Regio in Nederland Vlag van Nederland
Kaart Zuid-Kennemerland jan 2019
Situering
Provincie Noord-Holland
Algemeen
Inwoners (2017) 225.890[1]
Bestuurscentrum Haarlem
Gemeenten Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort
Station(s) Station Haarlem, Station Heemstede-Aerdenhout, Station Zandvoort en Station Bloemendaal
Overig
Netnummer(s) 023
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De regionale bestuurskracht Zuid-Kennemerland is een van de negen bestuurskrachten in de provincie Noord-Holland. de bestuurskracht omslaat de gemeenten; Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort en telt zo'n 225.000 inwoners.

De bestuurskracht valt samen met het COROP-gebied Agglomeratie Haarlem.

Bestuurlijke samenwerking[bewerken]

De gemeenten Bloemendaal en Heemstede zijn met elkaar in gesprek over het intensiveren van hun samenwerking; in eerste instantie gericht op bedrijfsvoering.

De gemeente Zandvoort wil gaan sturen via een ‘inkoopmodel’ en heeft Haarlem gekozen als gemeente die veel diensten zou kunnen leveren. Haarlem wenst de regionale samenwerking te versterken en staat er voor open om buurgemeenten te helpen. Een ambtelijke fusie van beide gemeenten is per 2018 van start gegaan.

De vier gemeenten werken voor bovenregionale opgaven waaronder de decentralisaties in het sociaal domein samen met de gemeenten in de regio IJmond en de regio Amstelland-Meerlanden. Daarnaast maken zij onderdeel uit van de Metropoolregio Amsterdam.