Zuid-West-Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zuid-West-Vlaanderen is een regio in West-Vlaanderen. De regio bestaat grotendeels uit de steden en gemeenten van het arrondissement Kortrijk. De regio is tevens een van de referentieregio's die door de Vlaamse Regering werd vastgelegd tijdens een interne staatshervorming in 2022.[1] De regio is de tweede drukst bevolkte regio van Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

2009-2014: project 'Interne Staatshervorming'[bewerken | brontekst bewerken]

In het Vlaams regeerakkoord van de regering-Peeters II, werd voor het eerst aangekondigd dat er een zogenaamde interne staatshervorming zou komen met als doel de efficiëntie van de interne bestuurlijke organisatie van Vlaanderen te optimaliseren. De 'bestuurlijke verrommeling' werd aangehaald als een van de oorzaken van de inefficiëntie die de Vlaamse Regering wilde aanpakken.

2014-2019: project 'Afslanking van de provincies'[bewerken | brontekst bewerken]

In het Vlaams regeerakkoord van de regering-Bourgeois werd de afslanking van de provincies aangekondigd. Het doel van dit project is om te besparen in het aantal intercommunale samenwerkingsverbanden. Gemiddeld heeft een gemeente 68 samenwerkingsverbanden, telkens met een eigen structuur, mandaten, administratie enz. Zo zijn oa. volgende intercommunales actief in de regio:

2019-nu: Toekenning en invoering referentieregio's[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 oktober 2020, keurde de Vlaamse regering een kadernota goed die de visie op de nieuwe regiovorming weerggaf. In die nota werd een kaart met een aanzet tot afbakening van 13 referentieregio's. In die nota werden 3 referentieregio's voorgesteld voor de regiovorming in West-Vlaanderen: Brugge, Oostende-Midwest en Westhoek-Zuid-West-Vlaanderen. Na de publicatie kregen de lokale besturen de tijd om een advies uit te schrijven rond deze nota.

Na de feedback van de lokale besturen werd uiteindelijk beslist om 5 referentieregio's in te voeren[2]:

  • Regio Brugge
  • Regio Oostende
  • Westhoek
  • Midwest
  • Zuid-West-Vlaanderen

Bij de officiële toekenning van de referentieregio's, kondigde de Vlaamse Regering aan dat elke gemeente 10 jaar heeft om bestaande samenwerkingsverbanden af te stellen op de nieuwe regiovorming.

Zuid-West-Vlaanderen bestaat uit de steden en gemeenten van het arrondissement Kortrijk. Vaak wordt daar ook de gemeente Wervik bijgerekend. Deze gemeente is dan ook lid van de Intercommunale Leiedal, al valt deze gemeente onder het arrondissement Ieper.

Gemeenten en deelgemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeenten
Aalbeke Kuurne
Anzegem Lauwe
Avelgem Lendelede
Bavikhove Marke
Bellegem Menen
Beveren Moen
Bissegem Moorsele
Bossuit Otegem
Deerlijk Outrijve
Desselgem Rekkem
Gijzelbrechtegem Rollegem
Gullegem Sint-Denijs
Harelbeke Sint-Eloois-Vijve
Heestert Spiere
Helkijn Tiegem
Heule Vichte
Hulste Waarmaarde
Ingooigem Waregem
Kaster Wervik
Kerkhove Wevelgem
Kooigem Zwevegem
Kortrijk

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Somers, Bart, Nota aan de Vlaamse regering - Betreft: Regiovorming - afbakening Limburg (2 april 2022). Geraadpleegd op 24 april 2022.
  2. Bart, Somers, Nota aan de Vlaamse Regering - Betreft: Regiovorming - afbakening referentieregio's en vervolgtraject (3 december 2021). Geraadpleegd op 24 juli 2022.