Zuidasdok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maquette toekomstvisie dokmodel

Het project Zuidasdok is het ondertunnelen van Ringweg A10 ten hoogte van de Amsterdamse stadswijk Zuidas. Het heeft tot doel de bereikbaarheid en het leefklimaat van het gebied er direct omheen en ook de noordelijke Randstad, zowel over de weg als met het openbaar vervoer, te verbeteren. De visie is dat de barrièrewerking van de snelweg weggenomen wordt.

De A10 wordt over een lengte van ruim 5 km verbreed met extra rijstroken tussen en met inbegrip van de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel (twee keer zes rijstroken: vier rijstroken voor doorgaand verkeer en twee rijstroken voor bestemmingsverkeer). De wegcapaciteit wordt hiermee verdubbeld en conflicten tussen in- en uitvoegend verkeer worden verminderd. De A10 wordt in het hart van Zuidas over ongeveer een kilometer in beide richtingen ondergronds gebracht.

Openbaar Vervoer[bewerken]

Het bestaande station Amsterdam Zuid voor trein en metro blijft (voorlopig) bovengronds en zal niet langer ingeklemd worden tussen de rijbanen van de A10 en kan worden uitgebreid zodat het de groei van het reizigersaantal aankan. Door toevoegen van sporen zal dit station uitgroeien tot tweede station in Amsterdam.

Op het dak van de A10 worden nabij het station respectievelijk een bus- (aan de noordzijde) en een tramstation (aan de zuidzijde) aangelegd. Vanuit het tram- en busstation kunnen reizigers de treinen en metro bereiken via een nieuw aan te leggen passage onder het spoor door. Om de nu nog kruisende loopstromen van metro- en treinreizigers en passanten te scheiden, zullen de metroperrons van de oostzijde naar de westzijde worden verplaatst.

De aanleg van de Brittenpassage op Station Zuid maakt dat doorgaand metroverkeer richting Amstelveen niet langer mogelijk is.[1] Op deze plaats ligt nu nog de Amstelveenboog, de verbindingstunnel van Station Amsterdam Zuid naar de Buitenveldertselaan. Het verwijderen van de Amstelveenboog in 2019 maakt een verlenging van de metrolijn 52 richting Amstelveen op maaiveldniveau onmogelijk. Metro/sneltramlijn 51 wordt daarom omgebouwd tot reguliere lagevloers stadstram met Station Zuid als eindhalte. Toch blijft in de ondergrond nog altijd ruimte gereserveerd voor een mogelijke verlenging van metrolijn 52 richting Amstelveen, voor het geval ook het station Amsterdam Zuid in de toekomst ondergronds zou worden gebracht. Ook bestaat er theoretisch nog een mogelijkheid een boog boven het maaiveld als fly-over aan te leggen.

Besluitvorming[bewerken]

Met het project is bijna 1,4 miljard euro gemoeid, inclusief de knooppunten is dat 1,9 miljard. Het Rijk neemt 979 miljoen euro voor zijn rekening, Amsterdam 201 miljoen euro, de Stadsregio Amsterdam 130 miljoen en de provincie Noord-Holland 75 miljoen euro.

Op 9 februari 2012 hebben de gemeente Amsterdam, Provincie Noord-Holland en het Rijk een akkoord gesloten om het project te realiseren. Van 12 maart tot en met 22 april 2015 lagen het ontwerptracébesluit (OTB), het ontwerpbestemmingsplan (OBP) en de projectMER (milieueffectrapport) voor Zuidasdok ter inzage. Er zijn 131 zienswijzen over het ontwerptracébesluit en 45 zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan ingediend.[2]

Eind april 2015 is ook de aanbestedingsprocedure gestart. Er waren twee consortia die meedingen naar de opdracht: een combinatie van BAM, VolkerWessels en TBI en een combinatie van Fluor, Heijmans en Hochtief.[3]

In maart 2016 heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu het tracébesluit ondertekend.[4]

In februari 2017 werd het project gegund aan ZuidPlus, een combinatie van Heijmans uit Nederland, Fluor uit de Verenigde Staten en Hochtief uit Duitsland. Het rijk trekt hiervoor 990 miljoen euro uit. Het gaat om een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. De werkzaamheden beginnen in 2019 en het project zou rond 2028 moeten worden opgeleverd.[5]

Omdat de bouw zeker twaalf jaar gaat duren vrezen diverse bedrijven en bewoners in de omgeving voor langdurige bouwoverlast. Ook het verkeer zal de nodige overlast gaan ondervinden tijdens de bouwwerkzaamheden.[6]

Externe link [bewerken]