Zuidchinese veelstreepkrait

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Zuidchinese veelstreepkrait op pad

De Zuidchinese veelstreepkrait (Bungarus multicinctus) is een giftige slang en telt binnen de familie van giftige slangen tot het geslacht Kraits . De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 1861 door de Engelse zoöloog Edward Blyth. Consumptie van deze slang is door onderzoekers aangewezen als een mogelijke bron van de uitbraak van het coronavirus in Wuhan in 2019.[1]

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De Zuidchinese veelstreepkrait kan een lengte van 120 tot 140 cm bereiken. De slang heeft een slank edoch sterk lichaam dat driehoekig tot ovaal in dwarsdoorsnede is. De kop is kort, plat en vormt een directe voortzetting vanuit de nek. Het relatief kleine oog heeft een ronde pupil. De bovenkant van het lichaam is bedekt met 15 rijen gladde schubben. De kop en het lichaam hebben een glanzende zwarte basiskleur. Langs het lichaam zijn er tusen de 34 en 45 witte tot grijs-witte dwarsbanden, en aan de staart nog 9 tot 16. De buik is vaak donker gevlekt.

Zoals alle Venomari heeft Bungarus multicinctus tot gifklieren geëvolueerde speekselklieren, die via een gifkanaal in de bovenkaak uitkomen in onbeweegbare hoektanden verbonden (proteroglyphe tandpositie).

Ondersoorten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende ondersoorten zijn bekend:

  • Bungarus multicinctus multicinctus
  • Bungarus multicinctus wanghaotingi

toxicologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het toxinemengsel van Bungarus multicinctus bevat voornamelijk neurotoxische polypeptiden, gezamenlijk aangeduid als bungarotoxinen, die een effect hebben op het perifere zenuwstelsel

Met een giftige beet kan 4,6 tot 11 mg gif (droog gewicht) worden overgebracht. Als een mens gebeten wordt heeft dit een aantal symptomen tot gevolg hebben, waaronder hoofdpijn, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, duizeligheid, shock, convulsies ) komen voor. De neurotoxinen veroorzaken progressieve verlamming, die aanvankelijk merkbaar is door ptosis en kan leiden tot volledige verlamming . De dood vindt plaats door ademhalingsverlamming . [2]

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De Zuidchinese veelstreepkrait leidt een nachtelijke levensstijl, en is vooral op natte en regenachtige nachten actief. De veelstreepkrait jaagt vooral andere slangen, hagedissen, amfibieën en bonefishes, en af en toe kleine zoogdieren . Voortplanting vindt plaats via oviparia. Een nestje bevat 3 tot 20 eieren. De jonge slangen meten rond de 25cm wanneer ze uitkomen.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Bungarus multicinctus komt voor op hoogten tot 1500 m boven zeeniveau . De bewoonde habitats zijn laaglandbossen, bamboestruiken, rijstvelden en open vlaktes. De biotopen zijn vochtig en worden gekenmerkt door hun nabijheid tot water. Bungarus multicinctus is een veel voorkomende slangensoort die niet bang is dicht bij de mens te zijn. Ze zijn vaak te vinden in afwateringssloten.

Verspreidingsgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Verspreidingsgebied van de Zuidchinese veelstreepkrait

Het verspreidingsgebied strekt zich uit over Myanmar, Laos, Taiwan en het noorden van Vietnam en delen van de zuidelijke Volksrepubliek China ( Hainan, Anhui, Chongqing, Sichuan, Guangdong, Guangxi, Hong Kong, Hunan, Hubei, Yunnan, Guizhou, Jiangxi, Zhejiang, Fujian).

Zie de categorie Bungarus multicinctus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.