Zuiddorpe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuiddorpe
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Zuiddorpe
(Details)
Zuiddorpe
Zuiddorpe
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Terneuzen
Coördinaten 51° 14′ NB, 3° 54′ OL
Algemeen
Inwoners (31-12-2009) 956
Overig
Postcode 4574
Netnummer 0115
Detailkaart
Zuiddorpe in de gemeente Terneuzen
Zuiddorpe in de gemeente Terneuzen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zuiddorpe (Zeeuws: Zuudurpe) is een dorp (956 inwoners in 2009) bij Axel in de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Vanwege haar zuidelijke ligging ten opzichte van de stad Axel heet Zuiddorpe zoals het heet, zoals Westdorpe genoemd is naar haar westelijke positie ten opzichte van Axel.

Geschiedenis[bewerken]

Zuiddorpe is sinds 1406 als naam van het dorp bekend uit de bronnen. Daarvoor heette het mogelijk Moere of Nieuwerkerke. Het dorp ligt op een zandrug en had daardoor weinig last van de overstromingen die het grootste deel van Zeeuws-Vlaanderen teisterden. Ten noorden van het dorp lagen een veengebied (of "moer") en de Axelse kreek waardoor het vanuit Axel slecht bereikbaar was. Hierdoor bleef het dorp tijdens de Nederlandse Opstand lange tijd in Spaanse handen, tot het in 1646 door het Staatse leger veroverd werd.

Maria Hemelvaartkerk

Inmiddels had de Contrareformatie haar werk gedaan en het dorp bleef grotendeels Rooms-katholiek, in tegenstelling tot de streek ten noorden van Zuiddorpe. Pas vanaf 1788 had Zuiddorpe weer een eigen (schuil)kerk. Tot die tijd kerkten de meeste Zuiddorpenaars over de grens in Overslag (Zeeland) en Wachtebeke. Het huidige kerkgebouw dateert van 1865 en staat aan de met linden omzoomde dorpsstraat.

Tot 1 april 1970 was Zuiddorpe een zelfstandige gemeente. Daarna ging het dorp op in de gemeente Axel. Sinds 1 januari 2003 is Zuiddorpe onderdeel van de gemeente Terneuzen.

Evenementen[bewerken]

Het Zeeuws-Vlaamse dorp heeft jaarlijks in augustus een boekweitfeest, een gewas dat hier vroeger veel verbouwd werd. Tevens organiseert de plaatselijke carnavalsvereniging De Pott'nstampers hun jaarlijks terugkerende 'AfterSun Party' als afsluiting van de zomer. Dit feest vindt altijd in het tweede weekend van september plaats en trekt honderden bezoekers. Verder kent Zuiddorpe een actief verenigingsleven.

Geboren in Zuiddorpe[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]