Zuidereilandtakahe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuidereilandtakahe
IUCN-status: Bedreigd[1] (2013)
Takahē met jong
Takahē met jong
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie: Rallidae (Rallen, koeten en waterhoentjes)
Geslacht: Porphyrio
Soort
Porphyrio hochstetteri
(Meyer, 1883)
Afbeeldingen Zuidereilandtakahe op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zuidereilandtakahe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Takahē (Porphyrio hochstetteri) is een niet-vliegende ral.

Kenmerken[bewerken]

Deze vogel heeft een lichaamslengte van 63 cm en een gewicht van 3 kg. De naam komt van het Maori voor vogel.[2]

Voortplanting[bewerken]

Takahē's vormen paartjes voor het leven. Ze nestelen op de grond tussen het gras. Omdat de eieren en jonge vogels onveilig zijn voor roofdieren, wordt de soort door gerichte beschermingsmaatregelen als het in toom houden van roofdieren in stand gehouden. Het aantal dieren neemt toe.[1]

Verspreiding[bewerken]

Deze soort leeft op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, waar hij voorkomt in de Murchison en Kepler-bergen in het zuidwesten van het eiland. Deze vogel is ingevoerd op Kapiti. De takahē leeft in de graslanden in de bergen, waar hij zich voedt met de zaadhoofdjes en het zachte onderste gedeelte van het gras. Hij lijdt hier onder voedselconcurrentie met ingevoerde herten en predatie door ingevoerde wezels.

Bedreiging[bewerken]

De takahē heeft net als andere niet-vliegende eilandsoorten ernstig geleden onder de concurrentie en predatie van ingevoerde diersoorten. Zijn aantal nam hierdoor snel af, waardoor hij rond het jaar 1900 als uitgestorven werd beschouwd. In 1948 werd een kleine populatie van de soort herontdekt in het zuidwesten van het Zuidereiland. Hoewel schattingen moeilijk zijn, wordt het totale aantal takahē op rond de 100 geschat (in 2006, in 2013 waren er vermoedelijk meer dan 250).

Soorten[bewerken]

De takahē is familie van de pūkeko (Porphyrio melanotus), een ral die nog kon vliegen. Waarschijnlijk waren er oorspronkelijk een negental soorten takahē.[3] Recent is de takahē gesplitst in twee soorten: de Noordereilandtakahē (Porphyrio mantelli) (die plaatselijk bekendstaat als mōho) en de Zuidereilandtakahē (Porphyrio hochstetteri). De Noordereilandtakahē is uitgestorven, er zijn wel skeletresten gevonden.[4][5] Oorspronkelijk werden zij tot het geslacht Notornis gerekend.

Grasetende takahe

Takahe parent and child 2.jpg