Zuiderkerk (Rijssen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuiderkerk
Plaats Rijssen
Gebouwd in 1968
Restauratie(s) 2009
Architectuur
Architect(en) architectenbureau Groen en Scheppink
Klokkentoren losstaande toren met een hoogte van ca 35 m
Interieur
Zitplaatsen 1950
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Zuiderkerk is een kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeenten aan de Paulus Potterstraat in Rijssen. De kerk is in 1968 gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Groen en Scheppink. De kerk is met 1.950 zitplaatsen één van de grootste kerken van Nederland. De bakstenen zaalkerk is minder traditioneel gebouwd dan de Noorderkerk. De kerk heeft een losstaande klokkentoren met een hoogte van circa 35 meter.

Geschiedenis[bewerken]

Daar de Walkerk van de Gereformeerde Gemeente te Rijssen in de jaren 50 te klein was geworden, is overgegaan tot de bouw van een nieuwe kerk. In mei 1955 is de Noorderkerk met 2.400 zitplaatsen in gebruik genomen. De groei van de gemeente zet door en op 15 mei 1968 wordt de Zuiderkerk met circa 1.480 zitplaatsen als tweede kerkgebouw van de gemeente in gebruik genomen. Omdat de gemeente bleef groeien werd de Zuiderkerk vervolgens uitgebreid tot 1.950 zitplaatsen.[1]

In 1997 besloot men om voor de gemeenteleden in de nieuwbouwwijk Veeneslagen zondagse diensten te gaan beleggen in de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap. Op 13 december 2002 werd een derde kerk, De Tabernakel, met 884 zitplaatsen in gebruik genomen.

In 2009 onderging de Zuiderkerk een verbouwing. Het kerkgebouw en de trouwzaal zijn voorzien van een nieuwe natuurstenen vloer en alle kerkbanken zijn vervangen. De gemeente heeft gedurende de verbouwing gebruikgemaakt van de Noorderkerk.

Kerkdiensten[bewerken]

De diensten staan in de bevindelijk Gereformeerde traditie, waarbij de verkondiging van het Woord centraal staat. De gemeente zingt de psalmen in de psalmberijming van 1773.

Het orgel[bewerken]

Het Witte-orgel is overgeplaatst vanuit een Amersfoortse kerk naar Rijssen. Dit orgel is in 2009 gerenoveerd. Behalve een uitbreiding van het aantal stemmen (op het hoofdwerk is een trompet 16’ toegevoegd). De orgelkast uit 1969 is vervangen door een nieuwe kast in dezelfde stijl met vier ronde torens. De werkzaamheden aan het orgel worden uitgevoerd door orgelmakerij Boogaard uit Rijssen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties