Zuiderpolder (Haarlem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zuiderpolder
Polder in Nederland
Hoekwater polderkaart - Waarderpolder.PNG
Locatie op de polderkaart van W.H. Hoekwater uit 1901
Locatie
Provincie Noord-Holland
Coördinaten 52°22'39,50"NB, 4°40'14,02"OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Zuiderpolder is een polder ten oosten van het centrum van Haarlem, in het noorden grenzend aan de Veerpolder en in het zuiden grenzend aan de Poelpolder en Roomolenpolder (tegenwoordig de wijk Schalkwijk).

Oorspronkelijk was de noordelijk gelegen Veerpolder veel groter dan tegenwoordig, maar door het graven van de trekvaart tussen Haarlem en Amsterdam in 1631 werd het zuidelijk deel (156 ha), afgesneden en tot een zelfstandige polder ("Zuiderpolder") met eigen molen gemaakt. De polder kreeg in 1876 een nieuwe molen die in 1930 door de bouw van een gemaaltje buiten dienst kwam.

Wijk[bewerken]

Sinds de jaren tachtig is in de Zuiderpolder de laatste grote uitbreiding van Haarlem gerealiseerd. De wijk is na de voltooiing een van de tien grootste buurten van de stad geworden maar heeft desondanks een lagere bevolkingsdichtheid dan de meeste andere Haarlemse buurten. De wijk wordt ontsloten via de Amsterdamsevaart waar zich ook het station Haarlem Spaarnwoude bevindt. Ondanks de woningbouw heeft de polder nog veel landelijk gebied.