Zuiderzeeballade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuiderzeeballade
Nummer van:
Godert van Colmjon, Jan Lemaire sr., Sylvain Poons, Oetze Verschoor
Uitgebracht 1959
Schrijver(s) Willy van Hemert
Componist(en) Joop de Leur
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Zuiderzeeballade is een Nederlandstalig lied dat in 1959 werd geschreven door Willy van Hemert met muziek van Joop de Leur voor een VARA-programma. Het is een sentimenteel lied waarbij een grootvader bij het vinden van een oude foto aan zijn kleinzoon vertelt over de 'goeie ouwe tijd' toen het IJsselmeer, voor de bouw van de Afsluitdijk in 1932, nog de Zuiderzee was.

Het lied werd voor de VARA-radio gezongen door de jonge zanger Godert van Colmjon van The Butterflies met acteur Sylvain Poons in de rol van grootvader, onder begeleiding van het Metropole Orkest[1]. Omdat beide artiesten bij verschillende platenmaatschappijen zaten (Poons bij Omega en Colmjon bij Philips), namen ze afzonderlijk van elkaar, met een andere partner, een eigen versie op. Het nummer wordt het meest succesvol in de versie van Sylvain Poons en de destijds veertienjarige Oetze Verschoor. Het nummer werd opgenomen in 1960 en stond in 1962 enkele maanden in de hitparade[2]. Godert van Colmjon maakte een versie met Jan Lemaire sr. als grootvader en vioolbegeleiding in plaats van accordeon[3][4].

In 1967 werd een Gouden plaat voor de Zuiderzeeballade uitgereikt[5]. De Zuiderzeeballade is een klassieker geworden en is meerdere malen geparodieerd. Zo gebruikten Astrid en Lennaert Nijgh in 1979 de muziek en delen van de tekst als protestlied tegen de inpoldering van de Markerwaard, en componeerde de band Rubberen Robbie twee jaar later de Vuile Zee ballade als ludiek pleidooi voor een schone zee. In 1999 ontstond in de radiostudio van toenmalig radio3-dj Edwin Evers de Puik Idee ballade, uitgevoerd door Jantje Smit met de Achterhoekers van Normaal.[6] Ook Ome Henk maakte een parodie op het lied, namelijk de Wietballade. Michel van der Plas schreef de Noordzeeballade met het zendschip Veronica in de hoofdrol.

In 2003 stond het lied centraal in de tentoonstelling 'De Zuiderzeeballade en andere liederen van de Zuiderzee' in het Zuiderzeemuseum[7]. In 2019 werd het lied door 1567 mensen onder leiding van George Baker gezongen, opnieuw in het Zuiderzeemuseum. Het betrof een recordpoging van de regionale kranten van uitgever Holland Media Combinatie, om het lied met zoveel mogelijk mensen te zingen. De poging hield verband met het zomerthema van de weekendbijlage van de kranten: water.[8]

Eerder is in 1930 het lied Zuiderzee door Louis Davids uitgebracht met de afsluiting van de Zuiderzee door de Afsluitdijk[9].

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20
Zuiderzeeballade
(Sylvain Poons & Oetze Verschoor)
1228 - - 1996 1134 - 1855 - - - - - - - - - - - - - - -
  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]