Zuidvleugel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Provinciekaart van Zuid-Holland. De Zuidvleugel omvat het centrale, verstedelijkte gebied en wordt grofweg begrensd door Leiden, Gouda, Dordrecht en Hoek van Holland.

In het Samenwerkingsverband Zuidvleugel werken de overheden in het zuidwestelijke deel van Randstad Holland samen aan versterking van de regio. De partners in het samenwerkingsverband zijn de provincie Zuid-Holland, de steden Den Haag en Rotterdam en de regio's Stadsgewest Haaglanden, stadsregio Rotterdam, Drechtsteden, Holland Rijnland en Midden-Holland. De plusregio's Haaglanden en Rotterdam zijn opgeheven met de inwerkingtreding van de intrekkingswet voor de WGR+ per 1 januari 2015. De 24 gemeenten in de twee huidige stadsregio's vormen sindsdien een intergemeentelijk samenwerkingsverband, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen met in ieder geval verkeer en vervoer en economie als taken.

Het Samenwerkingsverband Zuidvleugel omvat daarmee grofweg het gebied tussen Dordrecht, Gouda en Leiden. Rotterdam en Den Haag zijn de grootste steden in het gebied. Het vergelijkbare samenwerkingsverband in de noordelijke Randstad is de Metropoolregio Amsterdam. De gezamenlijke ambitie van de partners is de concurrentiepositie en het vestigingsklimaat van de zuidelijke Randstad te versterken in de concurrentiestrijd om kennis en kapitaal met andere Europese metropolitane regio's.

De zuidelijke Randstad kent krachtig economische pijlers zoals de Mainport Rotterdam, de Greenports Westland-Oostland, Bollenstreek en Boskoop, de Internationale Stad Den Haag, het maritieme cluster in Drechtsteden en opkomende clusters zoals de cleantech, medical tech en security. De zuidelijke Randstad heeft met de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit drie hoogwaardige universiteiten die onder de titel LDE de onderlinge samenwerking aan het versterken zijn. Om de innovatiekracht van de regio te helpen versterken start per 1 januari 2014 de Regionale Ontwikkelmaatschappij Zuidvleugel die tot taak krijgt om in de clusters cleantech, medical en security innovatie aan te jagen en internationale promotie en acquisitie te verzorgen.

De samenwerkingspartners in de Zuidvleugel werken aan programma's op het gebied van economie, verstedelijking en wonen, Transit-oriented development onder de naam StedenbaanPlus en groen/water/duurzaamheid. Het Samenwerkingsverband Zuidvleugel organiseert met de partners ook de voorbereiding van de overleggen met het Rijk over de gebiedsagenda's en het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]