Zuidwolde (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuidwolde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Zuidwolde (Groningen)
Zuidwolde (Groningen)
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Bedum Bedum
Coördinaten 53° 16′ NB, 6° 36′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,73 km²
Inwoners (BAG, 2018) 1.020[1]
Overig
Woonplaatscode 2832
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zuidwolde (Gronings: Zuudwòl) is een dorp in de gemeente Bedum in de provincie Groningen in Nederland. De plaats telde in 2008 inclusief de verspreide huizen eromheen 1110 inwoners. Zuidwolde ligt nagenoeg tegen de bebouwing van de stad Groningen (met name de wijk Beijum) aan. Ten noorden van het dorp ligt Noordwolde, dat echter een stuk kleiner is. De groei van Zuidwolde is met name te danken aan zijn ligging (anders dan Noordwolde) aan het Boterdiep.

Tussen beide dorpen door loopt de Eemshavenweg.

Door zijn ligging vlak bij de stad, wordt het veel bezocht door wandelaars en fietsers. De ligging van het dorpscafé Moeke Vaatstra met tuin naast de in 2002 gerestaureerde Kerk van Zuidwolde aan het Boterdiep werkt mee aan het feit dat hier veel wordt gepauzeerd. In het dorp staat bij de voormalige bibliotheek het kunstwerk Boek(druk)kunst van Hugo Hol.

Molens[bewerken]

In de omgeving van Zuidwolde zijn drie poldermolens bewaard gebleven, 't Witte Lam (kleinste poldermolen van de provincie Groningen), de Koningslaagte en de Krimstermolen (grootste poldermolen van de provincie Groningen).

Vlag Van Zuidwolde[bewerken]

Er is ooit een vlag van Zuidwolde gecreëerd alleen is die nog niet officieel in gebruik genomen. De vlag van Zuidwolde gaat als volgt: blauw, geel, wit, met een rood vierkant linksboven met daarop Het wapen van Bedum en vier sterren. je kunt de vlag zien op Deze website.

Geboren in Zuidwolde[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)
  1. CBS Statline, Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 27 juli 2018, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen"