Zuidzeezwaluw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zuidzee-zwaluw)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuidzeezwaluw
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Hirundo tahitica.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Hirundinidae (Zwaluwen)
Geslacht: Hirundo
Soort
Hirundo tahitica
Gmelin, 1789
Afbeeldingen Zuidzeezwaluw op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zuidzeezwaluw op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De zuidzeezwaluw (Hirundo tahitica) is een soort zwaluw uit het geslacht Hirundo. De vogel lijkt sterk op de boerenzwaluw en komt voor in het Australaziatisch gebied. De nominaat van deze soort komt voor op de Genootschapseilanden (Frans Polynesië), van daar de soortsaanduiding (epitheton): tahitica.

Beschrijving[bewerken]

De zuid-zeezwaluw is 14 cm lang en met de maximale lengte van de buitenste staartpennen van het mannetje, komt er 5 cm bij. Deze zwaluw lijkt sterk op de boerenzwaluw. Het voorhoofd en de borst zijn roestrood. Bij de zuidzeezwaluw loopt het roestrood nog een stukje verder op de plek waar de boerenzwaluw een zwarte borstband heeft.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De soort komt niet alleen in Oceanië voor maar heeft een groot verspreidingsgebied dat reikt van Indochina tot Tahiti. Er worden zes ondersoorten onderscheiden:

Het zijn zwaluwen die houden van open landschappen met menselijke nederzettingen. Vaak broeden ze in kustgebieden, maar ook in het binnenland. De zuidzeezwaluw wordt vaak samen gezien met overwinterende zwaluwsoorten zoals de boerenzwaluw.

Status[bewerken]

De zuidzeezwaluw heeft dus een enorm groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. Er is aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal vooruit gaat. Om die redenen staat deze zwaluw als niet bedreigd op de rode lijst van de IUCN.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  • (en) King et al, 1983. A field guide to the birds of South-East Asia. Collins, London. ISBN 0 00 219206 3
  • (en) Phillipps, Q & K. Phillipps, 2011. Phillips' field guide to the birds of Borneo. John Beaufoy, Oxford. ISBN 978 1 906780 56 2.