Zuilichem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuilichem
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Zuilichem
(Details)
Zuilichem
Zuilichem
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Zaltbommel Zaltbommel
Coördinaten 51° 49′ NB, 5° 8′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2017) 1687
Detailkaart
Locatie in de gemeente Zaltbommel
Locatie in de gemeente Zaltbommel
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zuilichem is een dorp in de Bommelerwaard in de Nederlandse provincie Gelderland. Het heeft 1687 inwoners (per 1 januari 2017).

Zuilichem ligt aan de zuidoever van de Waal. De Meidijk, die van noord naar zuid door de Bommelerwaard loopt, begint bij het dorp.

Tot het einde van het Ancien Régime (1795) was Zuilichem een heerlijkheid met het kasteel Zuilichem als middelpunt. Constantijn Huygens was van 1630 tot zijn dood in 1687 heer van Zuilichem en eigenaar van het kasteel.[1] Zuilichem was tot 1 juli 1955 een zelfstandige gemeente, vervolgens behoorde het dorp tot 1999 bij de gemeente Brakel, om daarna op 1 januari 1999 op te gaan in de gemeente Zaltbommel. Aan de overkant van de Waal ligt Herwijnen.

Het dorp heeft twee kerkgemeentes die zijn aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland: een Nederlands-hervormde Gemeente en een Gereformeerde Kerk. Daarnaast is in Zuilichem ook een Hersteld Hervormde Gemeente gevestigd.

De plaats telt twee molens: de Poldermolen en De Hoop.

Molen De Hoop

Onderwijs[bewerken]

Zuilichem heeft een protestants-christelijke basisschool met 150 leerlingen (per 1 januari 2009) genaamd School met de Bijbel.[2]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)