Zulu (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zulu
Regie Cy Endfield
Producent Stanley Baker
Cy Endfield
Scenario John Prebble
Cy Endfield
Hoofdrollen Stanley Baker
Michael Caine
Muziek John Barry
Distributie Paramount Pictures
Première 1964
Speelduur 133 minuten (dvd)
Land Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Zulu is een kleurenfilm uit 1964, gebaseerd op een historische gebeurtenis. De film is gemaakt door de socialistische schrijver John Prebble en regisseur Cy Endfield (die ten tijde van de productie op de zwarte lijst van Hollywood stond). Het verhaal speelt zich af tijdens de zogenaamde Zoeloe-oorlog van 1879: circa 100 Britse soldaten verdedigen de missiepost Rorke's Drift tegen een aanvalsmacht van naar schatting 4.000 Zoeloekrijgers nadat eerder die dag een meer dan tien keer grotere Engelse legermacht bij Isandlwana onder de voet was gelopen door 20.000 Zoeloe's. Aan de verdedigers werden 11 Victoria Crosses uitgereikt. De film is gedramatiseerd en kent anachronistische details, zoals te moderne geweren.

In de grote lijn is de film echter trouw aan de historie. De film heeft bij oppervlakkige beschouwing een racistische ondertoon; de Engelsen worden als individuen afgebeeld, de Zoeloe Impis blijven grotendeels gezichtsloos kanonnenvoer. De film gaat echter met name over klassentegenstellingen tussen manschappen en officieren en de spanningen tussen Engelsen en Welshmen. De Zoeloe's komen (als individuen) minder uit de verf, maar worden wel met enig respect neergezet.

De film is vastgelegd in Technirama. Het was de eerste grote rol van Michael Caine: deze gaf hem internationale bekendheid. Een andere opmerkelijke acteur is Mangosuthu Buthelezi, die zijn overgrootvader als Zoeloekoning Cetshwayo naspeelde.

Externe link[bewerken]