Zusterrepubliek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Eerste Franse Republiek en haar zusterrepublieken in 1798.

De zusterrepublieken (Frans: républiques sœurs) waren republikeinse regeringen die werden opgezet of ondersteund door de Eerste Franse Republiek in de vroege fase van de napoleontische oorlogen.

Filosofie[bewerken | brontekst bewerken]

Idealen die de Nationale Conventie en Robespierre nastreefden tijdens de vroege periode van de Franse Revolutie waren volkssoevereiniteit, de rechtsstaat en de representatieve democratie. De republikeinen leenden ook ideeën en waarden van Verlichtingsfilosofen en uit het Britse whiggisme.

De Franse Republiek moedigde de verspreiding van republikeinse beginselen over Europa aan, maar de meeste van deze zusterrepublieken werden een manier om bezette gebieden te beheersen door een mengsel van Franse en lokale machtsuitoefening als vazalstaten.[1] De republikeinse regeringen bevorderden nationalisme in plaats van monarchisme, vooral dat van de huizen Bourbon en Habsburg. De meeste zusterrepublieken was echter maar een kort leven beschoren. Toen de revolutionaire republiek met Napoleons kroning in 1804 het Eerste Franse Keizerrijk werd, werden ze vaak geannexeerd door Frankrijk of omgevormd tot openlijk pro-Franse koninkrijken met verwanten van Napoleon als staatshoofd.

Franse zusterrepublieken in Italië[bewerken | brontekst bewerken]

Norditalien 1796.png Norditalien 1803.png Norditalien 1806.png
1796: Noord-Italië vóór
de Franse invasie.
1803: Zusterrepublieken
in Noord-Italië.
1806: Zusterrepublieken
vervangen door monarchieën.

Andere Franse zusterrepublieken[bewerken | brontekst bewerken]

Karikatuur uit 1799, waarin de Pruisische, Oostenrijkse en Russische vorsten kijken hoe de republieken als paddenstoelen uit de grond schieten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]