Zusters Kindsheid Jesu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het voormalige moederklooster van de Zusters Kindsheid Jesu in Gent

De Zusters Kindsheid Jesu is een apostolische congregatie voor zusters die in 1835 door de Gentse kanunnik Petrus-Jozef Triest werd gesticht.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Deze congregatie richtte zich aanvankelijk specifiek op de zorg voor wezen, vondelingen en verlaten kinderen. De evangelische grondovertuiging van Triest luidde immers: naastenliefde en solidariteit met de meest kwetsbaren zijn de basiskenmerken van goede zorg. Later bouwden de zusters in de loop van de 19e en 20e eeuw een aanzienlijk netwerk van scholen, weeshuizen en ouderlingentehuizen uit, vooral in de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen. De bejaardentehuizen ontstonden meestal daar waar reeds een school of kindertehuis aanwezig was. Op die plaatsen ontstonden campussen van pluriforme zorgverlening. Op 1 januari 2001 werd het beheer van 11 Oost-Vlaamse rust- en verzorgingsinstellingen overgedragen aan een overkoepelende vzw Zorg-Saam Zusters Kindsheid Jesu. Deze vzw beheert de volgende woon- en zorgcentra (WZC):

De congregatie heeft verden nog huizen in Bellem, Champlon, Destelbergen, Eigenbilzen, Gent (4), Gruitrode, Hasselt (3), Kaprijke, Lochristi, Lommel, Lummen, Nerem en Schoten. Het generalaat is in Oostakker gevestigd. Eind 2017 telde de congregatie nog 125 zusters in Vlaanderen en was daarmee de vierde grootste vrouwelijke congregatie.[1]

De Zusters Kindsheid Jesu zijn ook werkzaam in Congo: in Bokoro en Lukunga (Kinshasa).

Moederklooster in Gent[bewerken | brontekst bewerken]

In 1872 kocht senator baron Casier-de Hemptinne het voormalige Hotel Vanden Meersche aan, een gewezen patriciërswoning uit de 16e eeuw op de hoek van de Zandberg en de Nederpolder te Gent. Hij stelde het ter beschikking van de congregatie, die er hun Centraal Bestuur in vestigden en er het Ooglijdersgesticht, dat ze kort tevoren op de Kraanlei geopend hadden, in over brachten. Bij de dood van baron Casier in 1892, werden de zusters eigenaressen van het gebouw. Dit huis werd in de 18e eeuw grotendeels verbouwd en bezit een prachtige trapzaal met eiken rococotrap en mythologische muurschilderingen en enkele bezienswaardige salons. Het werd in 2008 verkocht aan Michel Moortgat, eigenaar van bierbrouwerij Duvel Moortgat.

Hasselt[bewerken | brontekst bewerken]

In 1840 werd het eerste huis opgericht in Hasselt. Daar begonnen de zusters met onderwijs voor volkskinderen, opvang van wezen en verzorging van ouderen. Om in eigen opgeleid personeel te voorzien begonnen de zusters in 1884 met normaalschoolonderricht in Hasselt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]