Zusters Mirabal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zusters Mirabal
Zusters Mirabal
Volledige naam Patria, Minerva, María Teresa en Dedé Mirabal
Geboren Patria (27 februari 1924)
Dedé (1 maart 1925)
Minerva (12 maart 1926)
María Teresa (15 oktober 1935), Salcedo
Overleden 25 november 1960 (Patria, Minerva en María Teresa)
1 februari 2014 (Dedé), Salcedo
Land Vlag van de Dominicaanse Republiek Dominicaanse Republiek
Jaren actief ca. 1930-1960
Periode Trujillotijdperk
Groep Verzetsgroep tegen het dictaturale Trujilloregime
Portaal  Portaalicoon   Caraïben
Graven van de drie zusters Mirabal bij hun ouderlijke woning

Drie van de zusters Mirabal in de Dominicaanse Republiek werden op 25 november 1960 vermoord. De vierde zus (Dedé) overleefde het Trujilloregime, zij stichtte een museum met gedenktuin in Salcedo, in het noorden van de Dominicaanse Republiek, voor haar zussen. Ook werkte zij mee aan de Dominicaanse film Tropico del sangre met Michelle Rodriguez, gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen.

De drie zussen Patria, Minerva en María Teresa Mirabal werden vermoord in opdracht van dictator Rafael Leónidas Trujillo. De aanleiding was het verzet dat zij pleegden tegen de gedragingen van de dictator. Ook waren zij samen met hun echtgenoten in het verzet tegen de onderdrukking en martelpraktijken van de dictatuur.

De Verenigde Naties hebben deze dag uitgeroepen tot Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Ook is de provincie in de Dominicaanse Republiek met de plaats Salcedo waar de villa van de zusters Mirabal staat als Provincia Hermanas Mirabal hernoemd. In het in de hoofdstad Santo Domingo in 2011 geopende museum Museo Memorial de la Resistencia Dominicana is er aandacht voor deze 3 slachtoffers van Trujillo, die het symbool vormen voor zijn overige 30.000 tot 50.000 minder bekende slachtoffers waaronder de Haïtianen van de onder zijn regie uitgevoerde Peterseliegenocide in het grensgebied met Haïti.