Zusters Mirabal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Graven van de drie zusters Mirabal bij hun ouderlijke woning

Drie van de zusters Mirabal in de Dominicaanse Republiek werden op 25 november 1960 vermoord. De vierde zus overleefde het Trujilloregime, zij stichtte een museum met gedenktuin in Salcedo, in het noorden van de Dominicaanse Republiek, voor haar zussen. Ook werkte zij mee aan de Dominicaanse film Tropico del sangre met Michelle Rodriguez, gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen.

De drie zussen Patria, Minerva en Antonia Mirabal werden vermoord in opdracht van dictator Rafael Leónidas Trujillo. De oorzaak was het verzet dat zij pleegden tegen de gedragingen van de dictator. Ook waren zij samen met hun echtgenoten in het verzet tegen de onderdrukking en martelpraktijken van de dictatuur.

Hun leven vormde ook de basis van de fictieve roman en latere speelfilm met Salma Hayek, In Time of the Butterflies met de volgende verhaallijn: Hun vader was gouverneur van een provincie onder de regering van Trujillo en door deze positie had Trujillo contact met deze familie. Vader Mirabal werd ontslagen nadat zijn dochters niet de wensen van de dictator wilden vervullen. Vader kon zijn positie in de regering terug krijgen als de jongste dochter een nachtje bij Trujillo zou blijven slapen. De jongste dochter voldeed niet aan de wensen van de dictator en hij bedreigde de familie. Ook hierna wilde Trujillo de dochters nog gebruiken maar deze weigerden hieraan gehoor te geven. Hierna zijn de drie uit hun huis ontvoerd en vermoord, op dat moment was er verder niemand thuis.


De Verenigde Naties hebben deze dag uitgeroepen tot Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen.Ook is de provincie in de Dominicaanse Republiek met de plaats Salcedo waar de villa van de zusters Mirabal staat als Provincia Hermanas Mirabal hernoemd. In het in de hoofdstad Santo Domingo in 2011 geopende museum Museo Memorial de la Resistencia Dominicana is er aandacht voor deze 3 slachtoffers van Trujillo, die het symbool vormen voor zijn overige 30.000 tot 50.000 minder bekende slachtoffers waaronder de Haïtianen van de onder zijn regie uitgevoerde Peterseliegenocide in het grensgebied met Haïti.