Zwaangans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zwaangans
IUCN-status: Bedreigd[1] (2023)
Zwaangans
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie:Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht:Anser
Soort
Anser cygnoides
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Anas cygnoides
Zwaangans
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwaangans op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De zwaangans (Anser cygnoides) is een vogel uit de familie van de eendachtigen (Anatidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 als Anas cygnoides gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het verenkleed van deze 90 cm grote gans is overwegend grijsbruin met lichte strepen. De onderzijde van de kop en de voorzijde van de hals hebben een lichte kleur, terwijl de bovenzijde van de kop en de achterzijde van de hals chocoladebruin zijn. De onderstaartveren zijn wit. De poten zijn oranje. De grote snavel is zwart.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Zwaanganzen eten vooral grassen en andere planten.

Relatie tot de mens[bewerken | brontekst bewerken]

Zwaanganzen werden vanaf circa 1500 voor Christus voor het eerst gedomesticeerd in China. Er is een aantal rassen ontstaan, waaronder de Chinese knobbelgans en de Afrikaanse knobbelgans. Kruisingen van deze gedomesticeerde zwaanganzen en de grauwe gans worden veel gehouden als "tamme gans" of "boerengans".

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De zwaangans broedt in Mongolië, zuidoostelijk Rusland en noordoostelijk China in laaggelegen moerasgebieden. Overwinteren doen ze in het zuidoosten van China.

Beschermingsstatus[bewerken | brontekst bewerken]

De totale populatie is in 2023 geschat op 36-44 duizend volwassen vogels. Aangenomen wordt dat de populatie fors is afgenomen door habitatverlies. Op de Rode Lijst van de IUCN heeft de soort de status 'bedreigd'.[1]