Zwaanstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwaanstraat
Strijp R en Strijp T
Wijk van Eindhoven
Zwaanstraat binnen Eindhoven
Kerngegevens
Provincie Noord-Brabant
Gemeente Eindhoven
Stadsdeel Strijp
Oppervlakte 54 ha  
Inwoners 535(2019)
Overig
Postcode(s) 5651

Zwaanstraat is een buurt en straat in het stadsdeel Strijp in het westen van de stad Eindhoven, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Strijp-R01.jpg

De buurt Zwaanstraat bestond uit twee industrieterreinen en is vernoemd naar de weg die de buurt doorklieft. Aan de westkant ligt het oude Complex R van Philips, beter bekend Strijp-R of Strijp-III, en aan de oostkant ligt Philips Complex T, ook bekend als Strijp-T, Strijp-II of De Beuk.

Strijp R is een voormalig industrieterrein van Philips, het derde dat het elektronicaconcern ontwikkelde in het stadsdeel Strijp in Eindhoven. Na de S en de T was de R van S-T-R-ijp aan de beurt. De activiteiten op Strijp R hebben bijna altijd en volledig in dienst van de productie van beeldbuizen gestaan. Het terrein en de bebouwing stammen uit de periode dat Frits Philips de scepter zwaaide, de jaren 60 van de 20e eeuw. In 2007 is door DiederenDirrix architecten in samenwerking met Buro Lubbers gestart met het maken van plannen voor de herontwikkeling van het gehele terrein Strijp R (18 hectare). In 2009 werd het Stedenbouwkundig Plan en het Beeldkwaliteitplan vastgesteld. Hierin werd onder meer het behoud vastgelegd van het garage- en portiersgebouw RF en het gebouw RK. In 2013 zijn de eerste nieuwbouwwoningen gebouwd. Volgens de huidige plannen wordt Strijp R een nieuwe woonwijk met 650 woningen.

Strijp T, oftewel De Beuk, is gebouwd in de jaren 40 en 50 van de 20e eeuw en blijft een bedrijventerrein conform de eisen zoals omschreven zijn in het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Zwaanstraat - Strijp T 2006".[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]