Naar inhoud springen

Zwanenburg (Haarlemmermeer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zwanenburg (dorp))
Zwanenburg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Zwanenburg (Noord-Holland)
Zwanenburg
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Haarlemmermeer Haarlemmermeer
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 45′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,17[1] km²
- land 6,95[1] km²
- water 0,22[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
8.035[1]
(1.121 inw./km²)
Woningvoorraad 3.514 woningen[1]
Overig
Postcode 1160 - 1161
Netnummer 020
Woonplaatscode 1614
Detailkaart
Kaart van Zwanenburg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Bioscoopjournaal uit 1946. Op 23 februari 1945 werden door de Duitsers driehonderd mannen uit Zwanenburg per trein op transport naar Duitsland gesteld. Bij een stop op het station van Enschede kregen de mannen voedsel van de inwoners van Enschede. Nu, in 1946, bieden de inwoners van Zwanenburg Enschede als dank een gedenksteen aan die, na een plechtige onthulling, aanvaard wordt door de waarnemend burgemeester J.W.A. van Hattum.

Zwanenburg is een dorp in de gemeente Haarlemmermeer, in de Nederlandse provincie Noord-Holland met (in 2023) 8.035 inwoners.

Zwanenburg vormt feitelijk een dubbeldorp met Halfweg, maar Halfweg behoort historisch bij de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Zwanenburg bij de gemeente Haarlemmermeer. Sinds de fusie van beide gemeenten per 1 januari 2019 liggen beide dorpen in de gemeente Haarlemmermeer.

Het dorp Zwanenburg is in 1913 vernoemd naar Gemeenlandshuis Swanenburg in Halfweg, dat eertijds dienstdeed als gemeenlandshuis van Rijnland. In 1863 werd hierin de suikerfabriek Holland, nog later CSM, gevestigd.

De Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder scheidt de beide dorpen, die door enkele bruggen worden verbonden. Dit zijn: de brug Halfweg (eigenlijk naamloos) die de dorpskernen verbindt (tussen de Dennenlaan en de Oranje Nassaustraat), de Weerenbrug (tussen de Weerenweg in Zwanenburg West en de Haarlemmerstraatweg) en de Bietenbrug (fietsbrug van de Domineeslaan naar SugarCity).

De volgende wijken worden onderscheiden: Zwanenburg Zuid, Zwanenburg Noordoost en Zwanenburg West.

Zwanenburg dankt zijn bestaan aan de vestiging van landarbeiders na de drooglegging van Haarlemmermeer. Deze mensen bouwden hun huizen onderaan de dijk op de goedkopere gronden. De ontwikkeling van Zwanenburg is niet los te zien van die van Halfweg. In de jaren na de Eerste Wereldoorlog vond er een uitbreiding plaats van het dorp, en in de jaren 60 werd Zwanenburg nog verder uitgebreid.[2]

Zwanenburg ligt onder de aanvliegroute van de Zwanenburgbaan en Polderbaan van de Luchthaven Schiphol.

Aan de zuidkant van het dorp is een park van 35 hectare aangelegd, tussen de Ringvaart (Lijnderdijk), Westrandweg, IJweg (N519) en Olmenlaan. Het gebied van het voormalige buitenzwembad vormt de entree vanaf de Lijnderdijk. Park Zwanenburg werd in 2010 geopend.[3]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Zwanenburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.